Kuva: bit.ly/16IG0Fm
Kuva: bit.ly/16IG0Fm

Taistelukala (Betta splendens) on luontaisesti Aasian Mekong-joessa elävä labyrinttikaloihin kuuluva kalalaji. Nykyisin akvaariokäytössä käytetyt lajikkeet ovat jalostettuja muunnoksia alkuperäisistä lajeista.

Taistelukalojen jalostettuja lajikkeita kutsutaan usein huntutaistelukaloiksi. Jalostettujen lajien koirailla on alkuperäistä lajia suuremmat evät sekä vaihteleva väritys. Myös evien ja erityisesti pyrstön muoto vaihtelee.

Taistelukalat ovat erittäin aggressiivisia kaloja, joten jos niitä asettaa seura-akvaarioon, tulee muut lajit valita tarkkaan. Koiraat taistelevat muita taistelukalakoiraita vastaan, että myös samanvärisiä muiden lajien edustajia vastaan. Taistelukalakoiraita tulisi siis akvaariossa olla ainoastaan yksi, jonka lisäksi akvaariossa voi olla muutama naaras.

Ulkonäkö

Koiras kasvaa noin 5-7 cm mittaiseksi, naaras puolstaan noin 4-5 cm pituiseksi. Koiraalla on huomattavasti naarasta suuremmat evät, jonka lisäksi sen väritys on voimakkaampi kuin naarailla.

Taistelukaloja on saatavilla monissa eri väreissä. Yleisimpiä värejä suomalaisissa akvaariokaupoissa ovat sininen, punainen ja oranssi. Muita mahdollisia värejä ovat esimerkiksi keltainen, turkoosi, musta, vihreä ja valkoinen.

Hoito ja elinympäristö

Veden sopiva lämpötila taistelukalalle on noin 24-30 °C. Veden sopiva pH-arvo on noin 6,5-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 60 cm pitkä. Yksittäinen taistelukala pärjää jo 50 litraisessa akvaariossa, mutta koiraalle ja muutamalle naaraalle tulisi akvaarion olla ainakin kaksinkertaisen kokoinen. Vedenpinnan ja akvaarion kannen väliin tulisi jättää noin 5 cm tilaa, jotta kala pystyy jengittämään myös labyrinttielimensä avulla.

Taistelukaloja voi ruokkia hiutaleruoalla sekä pakastetuilla tai elävillä eläimillä. Taistelukalat saattavat lopettaa syömisen kokonaan, jos ruoka ei niille maistu, mikä voi olla yleistä esimerkiksi hiutaleruokavaliossa.

Lisääntyminen

Taistelukala lisääntyy kuplapesän avustuksella. Parittelun jälkeen koiras puhaltaa mätimunat tähän kuplakesään. Poikasia voi aluksi ruokkia likoeläimillä, ja jo muutaman päivän kuluttua artemian toukilla.

Taistelukala (Betta splendens)

Updated on 2018-05-22T14:16:48+00:00, by attetude.