Kuva: bit.ly/13b5rR9
Kuva: bit.ly/13b5rR9

Pusukala (Helostoma temminckii) on labyrinttikaloihin kuuluva kalalaji, joka on alunperin kotoisin Thaimaasta ja Indonesiasta. Sitä viljellään ympäri Kaakkois-Aasiaa ruokakalana, meillä se on puolestaan suosittu akvaariokala.

Pusukala viihtyy hyvin seura-akvaariossa, jossa on muita rauhallisia kaloja. Pusukalat saattavat taistella vaarattomasti toisensa kanssa, mikä näyttää lähinnä suutelulta suiden kohdatessa. Pusukala syö paljon levää, joten se myös auttaa akvaarion ylläpidossa.

Ulkonäkö

Pusukala kasvaa luonnossa noin 30 cm pitkäksi, mutta akvaariossa se kasvaa harvoin yli 20 cm pitkäksi. Monet viljellyt muodot jäävät noin 15 cm pituisiksi, joten sopivat kokonsa puolesta paremmin akvaarioon.

Luonnossa pusukala on väritykseltään hieman vihreähkö, mutta käytännössä lähes kaikki akvaariokäytössä olevat pusukalat ovat vaaleanpunasta lajiketta. Pusukalat tunnistaa hyvin niille ominaisista suun muodoista.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila pusukaloille on noin 25-29 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 6-7. Vesi on mieluisinta pusukalalle, kun se on pehmeää tai keskikovaa. Se pärjää kuitenkin hyvin vaihtelevissa vesiolosuhteissa.

Pusukala tarvitsee paljon uintitilaa, joten akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm pitkä. Se myös vaatii melko kookkaan akvaarioon – yksittäistä pusukalaa ei suositella pidettäväksi alle 300 litran akvaariossa, ja ryhmälläkin akvaarion tulisi olla jo 500 litran kokoinen.

Vedenpinnan ja akvaarion päällyslasin välissä tulisi olla noin 5 cm ilmaa, jotta pusukala pystyy käyttämään labyrinttielintään hengittämiseen. Akvaariossa tulisi mielellään olla kovalehtistä kasvustoa.

Pusukaloja voi ruokkia voi ruokkia mm. melko kasvipitoisella hiutaleruoalla, pakastepinaatilla ja ruokatableteilla.

Lisääntyminen

Pusukala lisääntyy sirottelemalla mädin kasvillisuuden joukkoon. Se ei hoida tai huolehdi jälkikasvustaan.

Pusukala (Helostoma temminckii)

Updated on 2018-05-22T14:16:47+00:00, by attetude.