Kuva: bit.ly/15q7eNL
Kuva: bit.ly/15q7eNL

Paratiisikala (Macropodus opercularis) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva labyrinttikaloihin kuuluva kalalaji. Se on yksi vanhimmista Euroopassa käytetyistä kalalajeista. Paratiisikalat ovat näyttäviä ja melko helppohoitoisia kaloja.

Paratiisikala sopii hieman huonosti seura-akvaarioihin, ja se onkin parhaimmillaan lajiakvaariossa. Jos paratiisikala sijoitetaan seura-akvaarioon, tulisi muiden lajien olla samankokoisia, vankkarakenteisia kaloja. Paratiisikala lähtee helposti ottamaan mittaa muista kaloista, joten seura-akvaariossa tulee kiinnittää erityistä huomiota käytettäviin lajeihin, jotta uhreja taisteluissa ei tulisi. Samaan akvaarioon voi sijoittaa yhden paratiisikalakoiraan sekä muutaman naaraan.

Ulkonäkö

Paratiisikalakoiras kasvaa noin 10 cm pitkäksi, naaras jää tästä hieman lyhyemmäksi. Koiraan perä- ja pyrstöevä ovat myös naaraan vastaavia pidempiä.

Paratiisikalan väritys koostuu sinisistä ja punaisista raitamaisista kuvioista. Naaraalla väritys on koiraita haaleampi. Kalan värityksen voimakkuus myös vaihtelee niiden mielentilan ja hyvinvoinnin mukaan.

Hoito ja elinympäristö

Paratiisikala viihtyy monenlaisissa olosuhteissa. Lämpötilan suhteen se ei ole kovin tarkka, ja sopiva lämpötilaskaala on 18-28 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-8 ja veden tulisi olla kovuudeltaan pehmeää tai keskikovaa.

Akvaariossa olisi hyvä olla runsaasti kasveja ja monenlaisia suojia. Pituutta akvaariolla tulisi olla vähintään 80 cm.

Paratiisikalaa voi ruokkia hyvällä yleisruoalla, kuten hiutaleilla, pelleteillä sekä surviassääskien toukilla.

Lisääntyminen

Paratiisikala rakentaa vaahtopesän lisääntymistä varten. Kutemisen jälkeen paratiisikalakoiras suojelee pesää poikasten kuoriutumiseen saakka. Poikasia voi ruokkia aluksi likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Paratiisikala (Macropodus opercularis)

Updated on 2018-05-22T14:16:47+00:00, by attetude.