Kuva: bit.ly/16Jcuzx
Kuva: bit.ly/16Jcuzx

Kuutamorihmakala (Trichopodus microlepis tai Trichogaster microlepis) on Vietnamin ja Kambodẑan joissa luonnollisesti esiintyvä labyrinttikaloihin kuuluva kalalaji. Kaunis kuutamorihmakala on saavuttanut suosiota myös akvaariokalana.

Kuutamorihmakala muistuttaa käytökseltään paljon helmirihmakalaa. Se sopii rihmakalaksi hyvin seura-akvaarioon samankokoisten tai hieman pienempienkin kalojen kanssa.

Helmirihmakalat saattavat ottaa toisistaan mittaa, joten niitä ei tulisi sijoittaa useampia samaan (varsinkaan pienikokoiseen) akvaarioon.

Ulkonäkö

Kuutamorihmakala voi kasvaa noin 13 cm:n pituiseksi, mutta akvaariossa ne harvoin kasvavat yli 10 cm pitkiksi. Koiraiden selkäevä on hieman naaraiden selkäevää pidempi ja teräväkärkinen.

Väritykseltään kuutamorihmakalat ovat hopeisia, jonka lisäksi niissä on havaittavissa haalea vihreä sävy. Koiraiden pyrstöevässä on oranssinpunaista väritystä, kun naaraiden pyrstöevä ei poikkea muiden evien värityksestä.

Hoito ja elinympäristö

Kuumamorihmakalalle mieluisa veden lämpötila on noin 24-28 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Kuutamorihmakalan akvaariossa olisi hyvä olla runsaasti kasvustoa. Akvaarion olisi hyvä olla vähintään 100 cm pitkä. Useampien labyrinttikalojen tapaan se tarvitsee muutaman sentin raon vedenpinnan ja akvaarion kannen välissä, jotta se pystyy hengittämään labyrinttielimellään.

Kuutamorihmakalalle kelpaa hyvin kaikenlainen ruoka, joten sitä kannattaa ruokkia hiutaleilla, jonka lisäksi sille voi ajoittain antaa eläviä tai pakastettuja eläimiä.

Lisääntyminen

Kuutamorihmakala rakentaa kuplapesän, johon se kerää paljon pieniä kasvinosia ja kelluvia kasveja. Pesä on myös kooltaan melko suuri. Luonnossa näistä kasvinosista tulisi käytännössä likoeläimiä poikasille, mutta akvaariossa järjestelmä toimii harvoin kovin hyvin – niinpä poikasia kannattaa ravita itse niiden syntymän jälkeen pieneliöillä.

Kuutamorihmakala (Trichopodus microlepis)

Updated on 2018-05-22T14:16:47+00:00, by attetude.