Kuva: bit.ly/12s8ZKP
Kuva: bit.ly/12s8ZKP

Korurihmakala (Trichopsis pumila) on ahvenkala, joka kuuluu labyrinttikalojen alalahkoon ja rihmakalojen heimoon. Luonnossa korurihmakaloja elää laajalla alueella Kaakkois-Aasiassa, mm. Vietnamissa, Laosissa, Thaimaassa ja Indonesiassa.

Korurihmakala on periaatteessa melko rauhallinen kala, mutta se saattaa ajoittain käyttäytyä aggressiivisesti. Akvaariossa korurihmakaloja tulisi pitää pareittain, sillä koiraat saattavat taistella keskenään. Sopii seura-akvaarioon pienikokoisten ja rauhallisten kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Korurihmakalat ovat melko pienikokoisia, kasvaen vain noin 4 cm:n mittaisiksi. Koiraan selkäevä on naaraan evää pidempi.

Pohjaväriltään korurihmakal on vaaleanruskea, jonka päällä on havaittavissa ainakin punaista, vihreää ja sinistä sävyä. Yhdessä nämä värit muodostavat kauniin kimaltelun.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 25-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 5,5-7. Kovuudeltaan veden tulisi olla korkeintaan 18 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 45 cm:n mittainen. Koska se käy välillä hengittämässä ilmaa myös pinnalta, tulisi akvaarion kannen ja veden välillä olla noin 5 cm:n tyhjä tila. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasveja, joiden sekaan kalat pääsevät piiloutumaan.

Korurihmakalalle voi akvaariossa syöttää tavallisia hiutaleita sekä eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Korurihmakalan viljely ei ole kovinkaan helppoa. Koiras rakentaa kuplapesän johon naaras kutee. Koiras huolehtii poikasista ja kuplapesistä, eikä naaralla ole roolia poikasten hoidossa. Koiraat ovat uimaan lähtiessään pienikokoisia, joten niille tulisi aluksi syöttää likoeläimiä ja myöhemmin esimerkiksi artemian toukkia.

Korurihmakala (Trichopsis pumila)

Updated on 2018-05-22T14:16:47+00:00, by attetude.