Kuva: bit.ly/Xp9u4d
Kuva: bit.ly/Xp9u4d

Kääpiörihmakala (Trichogaster lalius tai Colisa lalia) on Intian, Pakistanin ja Bangladeshin joista kotoisin oleva rihmakalalaji.

Muiden rihmakalojen tapaan kääpiörihmakala on hyvin reviiritietoinen kala. Aggressiivinen se on kuitenkin vain muita kääpiörihmakaloja vastaan, ja on perusluonteeltaan hyvinkin rauhallinen kala. Se sopii hyvin seura-akvaarioon, jos sinne ei ole sijoitettu kaloja, jotka saattaisivat näykkiä sen pitkiä eviä.

Kääpiörihmakala viihtyy runsaskasvuisessa akvaariossa, jossa se asettuu akvaarion yläosaan lähelle veden pintaa. Tämä on luonnollista, koska se pystyy hengittämään ilmaa labyrinttielimellään.

Ulkonäkö

Pituudeltaan kääpiörihmakala jää useita muita rihmakaloja lyhyemmäksi, kasvaen vain noin 5 senttimetrin pituiseksi. Koiraan selkäevän takaosa on naaraan selkäevään verrattuna pidempi ja teräväkärkinen.

Kääpiörihmakalan väritys on sekoitus punaisia ja sinisiä raitoja. Naaraan väritys on huomattavasti koiraan väritystä haaleampi.

Perusvärityksen lisäksi kääpiörihmakalasta löytyy myös muita, useimiten jalostettuja värimuotoja, jolloin kalat voivat olla lähes kokonaan punaisia, sinisiä tai hopeanharmaita.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kääpiörihmakalalle on noin 25-29 °C. Veden pH-arvon tulisi mieluiten olla 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Reviiritietoisuuden vuoksi kala vaatii paljon tilaa akvaarioltaan. 50 litraiseen akvaarioon voidaan sijoittaa korkeintaan yksi kääpiörihmakala, 100-litraiseen voidaan jo puolestaan sijoittaa koiras ja muutama naaras. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, ja siinä tulisi mieluiten olla melko paljon kasveja. Vedenpinnan ja akvaarion kannen väliin tulisi jättää noin 5 cm tila, jotta kala pystyy hengittämään labyrinttielimellään.

Kääpiörihmakalalle kelpaa hyvin tavallinen hiutaleruokavalio, jonka lisäksi sille voi antaa pakastettuja tai eläviä hyönteisiä. Kääpiörihmakala tarvitsee myös hieman kasvipitoista ruokaa, jotai voi järjestää vaikkapa kasvihiutaleilla.

Lisääntyminen

Kääpiörihmakala rakentaa kuplapesän veden pinalle. Pesään se kiinnittää myös kasveja suojaksi. Kuoritutineita ja uimaan lähteneitä poikasia tulisi aluksi ruokkia pienellä ruokavaliolla, kuten liko- tai tohvelieläimillä.

Kääpiörihmakala (Trichogaster lalius)

Updated on 2018-05-22T14:16:46+00:00, by attetude.