Kuva: bit.ly/Yo3rAo
Kuva: bit.ly/Yo3rAo

Huulirihmakala (Trichogaster labiosa tai Colisa labiosa) on labyrinttikaloihin kuuluva kalalaji, joka elää luontaisesti Myanmarin ja Bangladeshin jokialueilla. Akvaariokalana huulirihmakala on saanut suosiota sen helpon hoidon ja näyttävän ulkonäön ansiosta.

Huulirihmakalat ovat aggressivisia ja reviiritietoisia kaloja. Niinpä yhdelle kalalle tulisi järjestää runsaasti tilaa, eikä samaan akvaarioon tulisi laittaa useita koiraita. Huulirihmakalat sopivat kuitenkin hyvin myös seura-akvaarioon, sillä ne harvoin ovat aggressiivia muita kuin lajitovereitaan tai muita rihmakaloja kohtaan.

Ulkonäkö

Huulirihmakalakoiraat kasvavat noin 8-10 cm mittaisiksi. Naaraat jäävät tätä pienemmiksi, ollen yleensä täysikasvuisina noin 6-8 cm mittaisia. Koiraan selkäevän kärki on naaraan vastaavaa terävämpi.

Koiras on sinertävien ja punaisten tai oranssien pystyraitojen värittämä. Naaraalla värit ovat koirasta himmeämpiä.

Hoito ja elinympäristö

Veden sopiva lämpötila huulirihmakaloille on noin 23-27 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan 6-7,5. Veden tulisi olla mieluiten melko pehmeää.

Yhtä huulirihmakalaa voi pitää noin 100-litraisessa akvaariossa. Jos kaloja haluaa tätä enemmän, tulisi akvaariolla olla kokoa jo 150 litraa. Useampaa koirasta kannattaa harvoin samaan akvaarioon asettaa. Veden ja akvaarion lasikannen väliin pitäisi jättää noin 5 cm tilaa, jotta huulirihmakala pystyy hengittämään labyrinttielimellään.

Huulirihmakalaa pystyy ruokkimaan tavallisilla hiutaleruoilla sekä pelleiteillä. Ajoittain sille voi antaa pakastettuja tai eläviä eläimiä – luonnossa huulirihmakala syö pääosin hyönteisiä ja muita pieniä eliöitä.

Lisääntyminen

Huulirihmakala lisääntyy rakentamalla vaahtopesän. Se saattaa tehdä tämän jo seura-akvaariossakin hyvissä olosuhteissa, mutta parhaita lisääntymistuloksia saadaan erillisessä viljelyakvaariossa. Poikasia tulisi aluksi ruokkia likoeläimillä.

Huulirihmakala (Trichogaster labiosa)

Updated on 2018-05-22T14:16:46+00:00, by attetude.