Kuva: bit.ly/WUOU0H
Kuva: bit.ly/WUOU0H

Hunajarihmakala (Trichogaster chuna) on rihmakaloihin kuuluva kalalaji, joka elää luontaisesti Koillis-Intiassa sekä Bangladeshissa. Laji elää luontaisista runsaskasvuisissa joissa ja pienissä lammikoissa.

Hunajarihmakala on muiden rihmakalojen tapaan varsin reviiritietoinen. Koiraat ovat useimmiten kuitenkin aggressiivisia vain muita hunajarihmakalakoirata vastaan, jos akvaario on liian pieni. Suurempaan akvaarioon sopii myös useita koiraita, jos ne pystyvät merkkaamaan oman reviirinsä.

Hunajarihmakalat ovat luonteeltaan melko varovaisia, joten kannattaa välttää niiden sijoittamista aggressiivisten kalojen, kuten esimerkiksi suurempien rihmakalojen tai näykkivien tetrojen kanssa samaan akvaarioon. Ne kuitenkin sopivat hyvin seura-akvaarioon, kunhan muut lajit on valittu huolellisesti.

Ulkonäkö

Hunajarihmakala kasvaa noin 5 cm pitkäksi, mutta usein se ei aivan näin suureksi akvaario-olosuhteissa kasva. Koiraan selkäevän kärki on terävä verrattuna naaraan vastaavaan.

Väritykseltään hunajarihmakala on keltaruskea, muistuttaen melko paljon hunajan väriä. Naaraat ovat väritykseltään hieman koiraita haaleampi, ja niillä on kyljessä pilkkujuova. Koiraat muuttuvat kirkkaamman värisiksi niiden ollessa valmiita kutemaan.

Hoito ja elinympäristö

Hunajarihmakalalle sopiva veden lämpötila on 24-28 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5 ja mieluiten pehmeähköä tai keskikovaa. Hunajarihmakala ei kuitenkaan ole kovin tarkka veden pH-arvosta tai kovuudesta. Vesi ei mieluiten saisi virrata kovin suurella nopeudella.

Akvaariossa tulisi olla tiheää kasvillisuutta, sillä se vastaa hunajarihmakalan luonnollista kasvuympäristöä hitaasti virtaavissa joissa. Reviiritietoisia hunajarihmakaloja tulisi noin 60 litran akvaarioon sijoittaa vain yksi, noin 100 litran akvaarioon voi sijoittaa jo pariskunnan tai koiraan ja haaremin. Useita rihmakalapariskuntia voi sijoittaa noin 200 litraiseen tai suurempaan akvaarioon.

Hunajarihmakaloja voi ruokkia hiutaleilla sekä eläville ja pakastetuilla eläimillä. Myös täysikasvuisille hunajarihmakaloille voi syöttää artemian toukkia.

Lisääntyminen

Hunajarihmakala tekee kuplapesän. Kuoriutineita ja uimaan lähteneitä poikasia voi ruokkia noin viikon ajan likoeläimillä, jonka jälkeen voidaan siirtyä hienonnettuun hiutaleruokaan.

Hunajarihmakala (Trichogaster chuna)

Updated on 2018-05-22T14:16:46+00:00, by attetude.