Kuva: bit.ly/YFTV7K
Kuva: bit.ly/YFTV7K

Helmirihmakala (Trichopodus leerii tai Trichogaster leerii) on labyrinttikaloihin kuuluva kala, joka elää luonnollisesti mm. Indonesiassa, Malesiassa ja Thaimaassa. Kala on erittäin vaikuttavan näköinen, minkä ansiosta se on myös suosittu akvaariokala.

Helmirihmakala on kalana varsin rauhallinen, ja se sopii hyvin seura-akvaarioon. Koiraat saattavat taistella keskenään, joten ainakaan pienempään akvaarioon ei kannata sijoittaa useampia koiraita. Helmirihmakalat sijoittuvat akvaariossa melko ylös.

Ulkonäkö

Helmirihmakala kasvaa noin 12 cm pitkäksi. Naaras on koirasta hieman pulleampi ja sen selkäevä on koiraan vastaavaan verrattuna lyhyt ja pyöristynyt.

Helmirihmakalan keskellä kulkee musta raita. Koko kalaa on puolestaan täynnä helmimäisiä pilkkuja. Koiraalla on punaisia alueita sen suun alapuolella, rinnassa ja peräevän etuosassa.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 25-28 °C. Sopiva pH-arvo on 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa. Vesi olisi hyvä suodattaa turpeen läpi.

Akvaarion tulisi olla vähintään 100 cm pitkä. Yksittäinen helmirihmakala pärjää jo 50 litran akvaariossa, mutta suurempi koko on ehdottamasti suositeltu. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa, sillä sitä helmirihmakalat arvostavat. Vedenpinnan ja akvaarion kannen välissä tulisi olla muutama sentti ilmaa, jotta helmirihmakalat pystyvät hengittämään labyrinttielimensä avulla.

Helmirihmakalaa voi ruokkia hiutaleiden lisäksi elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Helmirihmakala useiden muiden rihmakalojen tapaan rakentaa itselleen kupplapesän. Poikaset ovat syntyessään pieniä, joten niitä tulisi ruokkia aluksi pienillä likoeläimillä ja tämän jälkeen artemian toukilla.

Helmirihmakala (Trichopodus leerii)

Updated on 2018-05-22T14:16:46+00:00, by attetude.