Kuva: bit.ly/11I7y8d
Kuva: bit.ly/11I7y8d

Turkoosikirjoahven (Hypsophrys nicaraguensis) on suhteellisen suurikokoinen kirjoahven. Luonnossa turkoosikirjoahvenia elää Nicaragualla ja Costa Ricalla.

Turkoosikirjoahven on moniin muihin suurikokoisiin kirjoahveniin verrattuna melko rauhallinen kala. Se kasvaa suurikokoiseksi, mikä rajoittaa sen asettamista seura-akvaarioon. Sopii hyvin yhteen muiden rauhallisten ja suhteellisten suurten kalojen kanssa, kunhan tilaa on riittävästi. Puolustavat reviiriään aggressiivisesti. Sopii parhaiten pidetttävänä akvaariossa pareittain.

Ulkonäkö

Turkoosikirjoavehenet kasvavat melko kookkaiksi. Täysikokoiset koiraat ovat noin 25 cm:n mittaisia, naaraat puolestaan hieman lyhyempiä, noin 20 cm:n mittaisia. Useimmille koiraille kasvaa kyhmy otsaan.

Turkoosikirjoahvenen väritys vaihtelee kannan mukaan. Costa Ricassa tavattavat yksilöt ovat enemmän turkoosinsinisiä, Nicaraguassa puolestaan kellertävämpiä. Suomujen reunat saavat aikaan näyttävän helmiäiskuvion. Naarailla kyljessä kulkee useimmiten tummempi raita, kun taas koirailla raita on muuntunut pienemmäksi täpläksi.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisin veden lämpötila on noin 23-28 °C. Sopiva pH-arvo on noin 7-8,5. Turkoosikirjoahven pärjää huonosti happamassa vedessä. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää, noin 5-18 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi vähintään olla 120 cm ja tilavuudeltaan 300 litraa yhdelle kalalle tai parille. On kuitenkin suositeltavaa pitää turkoosikirjoahvenia tätä suuremmassa akvaariossa, jotta ne mahtuvat liikkumaan mahdollisimman hyvin. Turkoosikirjoahven arvostaa suojaisia paikkoja, joita voi järjestää erilaisen esineistön muodossa. Koska ne kaivavat pohjaa innokkaasti, tulisi kasvit valita niin, että ne eivät irtoa helposti juuristaan. Kaivelun vuoksi pohjan olisi parasta olla hiekkaa tai hienoa soraa.

Voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla tai pelleteillä sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Ajoittain kaipaa myös kasvipohjaista ruokaa.

Lisääntyminen

Lisääntyminen on mahdollista, jos kalat onnistuvat pariutumaan keskenään. Koska ne käyttäytyvät sinällään melko aggressiivisesti toisiaan kohtaan, voi olla mahdollista että parit jäävät muotoutumatta. Jos pari muodostuu, naaras kutee suojaisaan paikkaan, kuten esimerkiksi johonkin luolaan.

Turkoosikirjoahven (Hypsophrys nicaraguensis)

Updated on 2018-05-22T14:16:45+00:00, by attetude.