Kuva: bit.ly/15DeISe
Kuva: bit.ly/15DeISe

Tulisuu (Thorichthys meeki) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa tulisuita elää Keski-Amerikassa, ainakin Meksikossa, Belizessä ja Guatemalassa.

Tulisuut sopivat seura-akvaarioon, kunhan lajitoverit valitaan oikein. Pienessä akvaariossa kannattaa välttää muita kirjoahvenia, ja sijoittaa akvaarioon suhteellisen samankokoisia lajeja. Tulisuut käyttäytyvät reviiritietoisesti ja aggressiivisesti kutemisen jälkeen puolustaessaan poikasiaan. Sopii parhaiten pidettäväksi parina.

Ulkonäkö

Tulisuut voivat kasvaa jopa yli 15 cm pitkiksi, mutta akvaariossa ne jäävät usein tätä pienemmiksi. Koiraat kasvavat usein noin 12-13 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 10 cm:n mittaisiksi. Koiraiden evät ovat useimmiten teräväkärkisiä.

Perusväritykseltään tulisuu on sininen. Vatsa on punertava, jonka lisäksi kyljessä on havaittavissa tummempi läiskä tai raita. Koiraiden evät ovat yleensä värikkäämpiä.

Hoito ja elinympäristö

Viihtyvät parhaiten vedessä, joka on lämpötilaltaan 22-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-8 – parhaiten ne viihtyvät hieman happamassa vedessä. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää, korkeintaan 16 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 100 cm:n mittainen. Akvaariossa tulisi olla melko paljon suojaisia paikkoja, joita voi järjestää erilaisen esineistön avulla.

Voidaan ruokkia tavallisella hiutaleruoalla, jonka lisäksi tulisuille kannattaa ajoittain antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Tarvitsee myös hieman kasvipitoista ruokaa.

Lisääntyminen

Kutee sopivalle paikalle, kuten puhdistetun kiven pinnalle. Kutemisen jälkeen naaras keskittyy jälkikasvusta huolehtimiseen, kun taas koiras puolustaa reviiriä tunkeilijoilta. Vanhemmat huolehtivat poikasista vielä pitkään niiden lähdettyä uimaan.

Tulisuu (Thorichthys meeki)

Updated on 2018-05-22T14:16:44+00:00, by attetude.