Kuva: bit.ly/108GXzJ
Kuva: bit.ly/108GXzJ

Tulikääpiöahven (Apistogramma hongsloi) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa tulikääpiöahvenia elää Kolumbiassa ja Venezualassa Etelä-Amerikassa.

Tulikääpiöahven sopii kohtuullisesti seura-akvaarioon. Sopii parhaiten samaan akvaarioon muiden pienikokoisten ja rauhallisten kalojen kanssa, muita pienikokoisia kirjoahvenia tulisi kuitenkin välttää. Kutemisen jälkeen saattaa puolustaa poikasiaan aggressiivisesti. Voidaan pitää akvaariossa joko pareittan tai hieman suuremmassa ryhmässä.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 5-6 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 4-5 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja niiden evät ovat hieman suurempia.

Tulikääpiöahvenet ovat värikkäitä kaloja, jopa sateenkaarimaisia. Ruumiin takaosa on pääosin harmaahko tai sinertävä, etuosa puolestaan kellertävä. Erityisesti koirailla on havaittavissa lisäksi punaista väritystä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 23-29 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 5,5-7. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi parille olla vähintään 50 cm:n mittainen, mutta pieni ryhmä vaatii jo tätä pidemmän akvaarion. Tulikääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja akvaarion sisustuksen suhteen, kunhan suojaisia paikkoja on edes kohtalaisesti niitä varten. Valaistuksen tulisi mieluiten olla himmeää – jos et halua himmentää valaistusta, voit hankkia myös pintakasveja.

Tulikääpiöahvenia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla tai pelleteillä. Niille tulisi lisäksi antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Erityisesti vesikirput ovat niiden mieleen.

Lisääntyminen

Kutee suojaisaan paikkaan. Kutemisen jälkeen naaras alkaa huolehtimaan mätimunastaan ja koiras puolestaan puolustaa reviiriään.

Tulikääpiöahven (Apistogramma hongsloi)

Updated on 2018-05-22T14:16:44+00:00, by attetude.