Kuva: bit.ly/10t6Em8
Kuva: bit.ly/10t6Em8

Töyhtökääpiöahven (Apistogramma cacatuoides) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji, ja se on yksi suosituimmista akvaariokäytössä esiintyvistä amerikkalaisista kääpiöahvenista. Luonnossa töyhtökääpiöahvenia elää ainakin Brasiliassa, Perussa ja Surinamissa.

Töyhtökääpiöahvenet ovat rauhallisia kaloja, jotka sopivat hyvin seura-akvaarioon. Reviiriään ne saattaavat puolustaa muilta pienikokoisilta kirjoahvenilta, joten jos näitä asetetaan samaan seura-akvaarioon, tulee akvaarion olla riittävän kookas.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 7-8 cm:n mittaisiksi, naaraat jäävät puolestaan tätä lyhyemmiksi, kasvaen noin 5 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja niillä on naaraita hieman suuremmat evät.

Luonnonmuotoinen kala on väritykseltään harmaankeltainen, jonka keskellä kulkee tummempi juova. Kalasta on kuitenkin olemassa useita erilaisia lajikkeita, joiden väritys vaihtelee runsaasti. Värityksen lisäksi lajikkeissa vaihtelee esimerkiksi pyrstöevän muoto.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 23-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7, mutta viljellyt kalat eivät ole tämän suhteen useinkaan kovin tarkkoja. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää, korkeintaan noin 10 °dH.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 60 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 80 litraa. Suurempi akvaario on kuitenkin suositeltua, erityisesti jos kaloja aiotaan pitää ryhmässä. Töyhtökääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja akvaarion sisustuksen suhteen, kunhan suojapaikkoja on tarjolla riittävästi.

Ravinnon suhteen töyhtäkääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja, joten niitä voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla ja pelleiteillä sekä elävillä ja pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Kutemisen jälkeen naaras alkaa huolehtimaan poikasistaan ja puolustamaan reviiriään. Lisääntyminen on suhteellisen helppoa, ja kala saattaa kutea tavallisessa seura-akvaariossakin, kunhan vesiolot ovat vain niiden mieleen.

Töyhtökääpiöahven (Apistogramma cacatuoides)

Updated on 2018-05-22T14:16:44+00:00, by attetude.