Kuva: bit.ly/13UZ4kY
Kuva: bit.ly/13UZ4kY

Torpedomalawinahven (Pseudotropheus elongatus) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji, jota pidetään myös akvaariokalana. Luonnossa sitä elää ainostaan Njassau- eli Malawijärvessä. Luonnossa se luokitellaan uhanalaiseksi lajiksi.

Torpedomalawinahven on monen muun Malawijärven kirjoahvenen tapaan aggressiivinen ja reviiritietoinen kala. Jos samassa akvaariossa halutaan pitää useampia kuin yhtä urosta, tulee akvaarion olla todella iso. Jos halutaan asettaa seura-akvaarioon, tulee muiden kalojen olla puolustuskykyisiä.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 14-15 cm:n mittaisiksi. Naaraat jäävät tätä pienemmiksi, ollen noin 10-11 cm:n mittaisia. Jotkin yksilöt saattavat hyvinhoidettuna kasvaa vielä tätäkin suuremmaksi.

Perusväritykseltään torpedomalawinahvenet ovat tummansinisiä. Tämän värityksen päällä on vaaleampia raitoja. Koiraat ovat useimmiten naaraita värikkäämpiä, ja erityisesti niiden peräevässä olevat pisteet näkyvät selkeämmin. Tarkat yksityiskohdat vaihtelevat hieman kannoittain.

Hoito ja elinympäristö

Torpedomalawinahvenet viihtyvät vedessä, joka on lämpötilaltaan noin 24-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 7,7-8,7. Mieluisin pH-arvo on noin 8. Veden tulisi olla kovuudeltaan noin 10-22 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm ja tilavuudeltaan noin 200 litraa. Viihtyy parhaiten kivikkoisessa ympäristössä, jossa kivet luovat erilaisia luolastoja ja suojia. Hiekkapohja on tälläiseen akvaarioon hyvä valinta.

Syö käytännössä kaikkea mitä sille tarjotaan, mutta parasta niitä on ruokkia kasvipohjaisilla ruoilla, esimerkiksi spirulina-hiutaleilla. Ajoittain voidaan tarjota myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Vaikeaa, mutta mahdollista. Viljely onnistuu parhaiten lajiakvaariossa, johon sijoitetaan yksi koiras ja useampia naaraita. Kutemisen jälkeen naaras kerää mädin suuhunsa, jossa se kantaa niitä muutaman viikon ajan. Naaras tämän jälkeen vapauttaa uimavalmiit poikaset.

Torpedomalawinahven (Pseudotropheus elongatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:44+00:00, by attetude.