Kuva: bit.ly/10cHjFJ
Kuva: bit.ly/10cHjFJ

Timanttitonkija (Satanoperca leucosticta) on kirjoahventen heimoon ja tonkijoiden alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa timanttitonkijoita elää Etelä-Amerikan Guyanassa ja Surinamissa.

Timanttitonkija on melko rauhallinen kala, joka on erikoistunut etsimään ruokaa akvaarion pohjalta. Sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan sitä ei laiteta liian pienten kalojen kanssa samaan seuraan. Sopii parhaiten pidettäväksi noin 5-6 kalan ryhmässä, mutta vaatii tällöin akvaariolta melko suuren koon.

Ulkonäkö

Timanttitonkijat kasvavat korkeintaan 30 cm:n mittaisiksi, mutta käytännössä jäävät noin 20-25 cm:n mittaiseksi akvaariossa. Koiraat ovat naaraita suurempia, ja niiden perä- ja selkäevä ovat usein hieman pidentyneitä.

Väritykseltään kala on hopeanhohtoinen. Kalan suomuissa on pilkkuja, jotka tekevät siitä kauniin ja erikoisen näköisen kalan.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 26-29 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7, mieluiten tämän asteikon happamammassa päässä. Veden tulisi olla pehmeää.

Koska kala on melko suurikokoinen, vaatii se myös akvaariolta tilaa. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 250 litraa. Koska kaloja pidetään usein ryhmässä, on akvaarion oltava usein vielä tätäkin suurempi. Akvaariossa tulisi olla paljon piilopaikkoja, esimerkiksi puun oksien tai ruukunpalasten muodossa. Hiekkapohja on lähes välttämätön, sillä kala etsii pohjalta ruokaa.

Timanttitonkijat syövät lähes mitä tahansa niille tarjotaan, mutta ruoan pitäisi olla sellaista, joka painuu pohjaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat kirjoahvenille tarkoitetut pelletit, hiutaleruoat, elävät ja pakastetut ravintoeläimet sekä ajoittaiset kasvisateriat.

Lisääntyminen

Naaras hautoo munia suussaan. Kutemisen jälkeen naaras ottaa poikaset suuhunsa, ja päästää niitä ajoittain ulos sen jälkeen kun ne ovat kuoriutuneet. Naaras ottaa poikaset kuitenkin heti takaisin suuhunsa, kun vaara uhkaa. Muutaman viikon kuluttua naaras lopettaa poikasten päästämisen suuhunsa.

Timanttitonkija (Satanoperca leucosticta)

Updated on 2018-05-22T14:16:43+00:00, by attetude.