Kuva: bit.ly/17RpdR5
Kuva: bit.ly/17RpdR5

Timanttikirjoahven (Anomalochromis thomasi) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa timanttikirjoahvenia elää Afrikan Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa.

Timanttikirjoahven sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan sitä pidetään muiden pienten ja rauhallisten kalojen kanssa. Timanttikirjoahvenet ovat seurallisia kaloja, joten parheiten ne viihtyvät pienehkössä ryhmässä jossa on eri sukupuolten edustajia. Kalat saattavat suojella reviiriään melko aggressiivisesti kutemisen aikaan, joten pidä tämä mielessä, jos kalat lisääntyvät seura-akvaariossa.

Ulkonäkö

Koiraat voivat kasvaa jopa noin 9-10 cm:n mittaisiksi, naaraat jäävät tätä muutaman sentin lyhyemmiksi, kasvaen noin 6-7 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja niiden mustat värialueet ovat koiraita selkeämpiä.

Väritykseltään timanttikirjoahvenet ovat hopean- tai kultaisenharmaita ja kimaltelevan oloisia. Ruumiissa on havaittavissa muutama selkeä musta läikkä.

Hoito ja elinympäristö

Lämpötilaltaan veden tulisi olla 23-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on 5,5-7,5. Timanttikirjoahvenet viihtyvät hieman paremmin happamammassa vedessä, ja erityisesti lisääntyminen vaatii tätä. Veden tulisi olla kovuudeltaan pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 80 cm:n mittainen. Kasvuston suhteen timanttikirjoahven ei ole kovin tarkka, mutta se arvostaa kasveja niiden luomien piilopaikkojen vuoksi. Piilopaikkoja tulisi joka tapauksessa olla akvaariossa runsaasti, joten pohjaan kannattaa asettaa runsaasti erilaista esineistöä ja esimerkiksi luolia.

Timanttikirjoahven ei ole kovin tarkka sille syötetyn ruoan suhteen, joten sitä voi ruokkia tavallisilla hiutaleilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan sopiva pariskunta, mutta se saattaa lisääntyä myös tavallisessa seura-akvaariossa. Naaras kutee sopivaan paikkaan koiraan reviirillä. Tämän jälkeen koiras hedelmöittää mädin, minkä jälkeen koiras alkaa puolustamaan reviiriään ja naaras hoitamaan poikasia. Kalat saattavat siirtää poikasia muutaman kerran, siirrellen niitä suojaisasta paikasta toiseen, ennen kuin poikaset lähtevät uimaan.

Timanttikirjoahven (Anomalochromis thomasi)

Updated on 2018-05-22T14:16:43+00:00, by attetude.