Kuva: bit.ly/10au0FP
Kuva: bit.ly/10au0FP

Teksasinkirjoahven (Herichthys cyanoguttatus) on kirjoahventen heimoon kuuluva suurikokoinen kalalaji. Luonnossa teksasinkirjoahvenia elää Meksikossa ja Texasissa. Se on ainut kirjoahvenlaji, jota esiintyy luonnollisesti Yhdysvalloissa.

Teksasinkirjoahven on laji, joka sopii hyvin seura-akvaarioon muiden suurten kalojen kanssa. Pienten kalojen kanssa sitä ei kannata samaan akvaarioon laittaa, ellet halua niiden päätyvän teksasinkirjoahvenen ravinnoksi. Suuren kokonsa vuoksi vaatii paljon tilaa, ja seura-akvaariossa pidettäessä täytyy akvaarion olla jo todella suuri.

Ulkonäkö

Teksasinkirjoahvenit kasvavat noin 30 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita yleensä noin 5 cm pidempiä. Koiraiden evät ovat usein hieman teräväkärkisiä, ja useille koiraille kasvaa kyhmy otsaan iän myötä.

Väritykseltään teksasinkirjoahven on vaaleanharmaa, jota tarkemmin tutkimalla saattaa havaita myös hieman sinertävää sävyä. Kala on kuviotu vaaleammilla pisteillä, jonka lisäksi kyljessä on havaittavissa selkeästi kolme tummaa läikkää.

Hoito ja elinympäristö

Teksasinkirjoahven pärjää vedessä, jonka lämpötila on noin 21-32 °C. Mieluisin lämpötila akvaariossa on noin 23-25 asteen paikkeilla. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-7,5 – mieluiten noin 7. Kovuudeltaan veden tulisi olla 5-12 °dH. Akvaariossa tulisi olla tehokas suodatusjärjestelmä, ja akvaario tulisi puhdistaa usein.

Suurikokoisena kalana teksasinkirjoahven vaatii myös suuren akvaarion. Pituudeltaan akvaarion tulisi yhdelle kalalle olla vähintään noin 120 cm ja tilavuudeltaan noin 350 litraa. Pari ja ryhmät vaativat luonnollisesti vielä tätäkin enemmän tilaa.

Teksasinkirjoahven viihtyy akvaariossa, jossa on paljon suojaisia paikkoja. Se kaivaa maata runsaasti, joten pohjakerroksen tulisi olla suhteellisen paksu. Se myös tuhoaa helposti kaivaessaan kasveja.

Teksasinkirjoahven on yksi helpoiten ruokittavista akvaariokaloista, sillä se syö käytännössä lähes mitä tahansa. Pääosin sille kannattaa tarjota kirjoahvenille tarkoitettuja pellettejä, jonka lisäksi sille kannattaa tarjota eläviä ja pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyy suhteellisen helposti, kunhan sopiva pariskunta löytyy ja olosuhteet ovat kunnossa. Huolehtivat poikasistaan vielä niiden lähdettyä uimaankin.

Teksasinkirjoahven (Herichthys cyanoguttatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:42+00:00, by attetude.