Kuva: bit.ly/17uRDPK
Kuva: bit.ly/17uRDPK

Sininenäahven (Labeotropheus fuelleborni) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa sitä elää ainoastaan Afrikan Malawijärvessä.

Sininenäahvenet ovat melko aggressiivisia ja reviiritietoisia kaloja. Niitä ei tulisi sijoittaa samaan akvaarioon rauhallisten kalojen kanssa, mutta ne tulevat toimeen muiden kirjoahventen kanssa joten kuten. Yhtä koirasta kohden tulisi akvaariossa olla useampia naaraita, jotta yksinäiset naaraat eivät joutuisi liian ahdistelun kohteeksi.

Ulkonäkö

Sukupuolten väriset kokoerot ovat suuria. Koiraat voivat kasvaa jopa 25 cm:n mittaisiksi, kun taas naaraat jäävät yleensä alle 10 cm:n mittaisiksi.

Koiraat ovat yleensä sinertäviä ja niissä on havaittavissa tummempia pystyraitoja. Naaraat ovat puolestaan väriltään kellertäviä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 7,5-8,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 10-22 °dH.

Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 100 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään noin 200 litran kokoinen. Viihtyy parhaiten kivikkoisessa ympäristössä, jossa kivet luovat erilaisia suojia ja luolia. Sininenäahvenet syövät yleensä kasveja, joten niitä ei välttämättä kannata yrittää pitää samassa akvaariossa sininenäahventen kanssa.

Sininenäahvenet syövät pääasiassa kasvipitoisia ruokia, joten niitä kannattaa ruokkia esimerkiksi spirulina-hiutaleilla ja vihanneksilla. Ajoittain niille voi antaa myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Sininenäahventen lisääminen akvaariossa on mahdollista, mutta ei sieltä helpoimmasta päästä. Koiras houkuttelee naaraita luokseen, ja kutemisen jälkeen naaras ottaa mätimunat suuhunsa. Naaras vapauttaa uimavalmiit poikaset muutaman viikon kuluttua.

 

Sininenäahven (Labeotropheus fuelleborni)

Updated on 2018-05-22T14:16:42+00:00, by attetude.