Kuva: bit.ly/11HwIUo
Kuva: bit.ly/11HwIUo

Sinileukakirjoahven (Cryptoheros sajica) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa sinileukakirjoahvenia elää Keski-Amerikassa, ainakin Costa Ricassa ja Panamassa.

Sinileukakirjoahvenet sopivat myös seura-akvaariossa pidettäväksi, mutta saattavat olla aggressiivisia kutemisen jälkeen puolustaessaan poikasiaan. Sopii parhaiten pidettäväksi pareittain.

Sinileukakirjoahvenet eivät akvaariokaloina ole aivan yleisimmästä päästä, joten niiden löytäminen akvaarioliikkeistä voi ajoittain olla hankalaa. Parhaiten sinileukakirjoahvenia saakin toisilta harrastajilta.

Ulkonäkö

Luonnossa sinileukakirjoahvenet kasvavat noin 13 cm:n mittaisiksi, mutta jäävät akvaariossa tätä pienemmiksi. Akvaariossa koiraat ovat täysikasvuisena noin 9 cm:n mittaisia, naaraat puolestaan noin 7 cm:n mittaisia. Vanhemmille koiraille kasvaa useimmiten otsaan kyhmy.

Väritykseltään sinileukakirjoahvenet ovat melko ruskeita. Naaraan evät ovat kellertäviä, koiraan parittomat evät puolestaan sinertäviä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 7-8. Sinileukakirjoahvenet viihtyvät parhaiten kovassa vedessä.

Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 160 litraa. Pohjan tulisi mielellään olla hieman sorainen ja akvaariossa tulisi olla runsaasti piilopaikkoja, joita voidaan luoda mm. puilla ja erilaisilla rakenteilla.

Sinileukakirjoahvenia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä pelleteillä, joiden lisäksi niille kannattaa ajoittain antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu melko samaan tapaan kuin useilla muillakin kirjoahvenilla. Kutemisen jälkeen naaras huolehtii munista ja poikasista, kun taas koiras puolestaan vartioi reviiriä. Kalat saattavat olla erittäin aggressiivisia kutemisen jälkeen puolustaessaan poikasia, mikä saattaa tuottaa ongelmia seura-akvaariossa.

 

Sinileukakirjoahven (Cryptoheros sajica)

Updated on 2018-05-22T14:16:42+00:00, by attetude.