Kuva: bit.ly/Zx5OC6
Kuva: bit.ly/Zx5OC6

Sinikoiratilapia (Cynotilapia afra) on Malawinjärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa sinikoiratilapioita elää ainoastaan Afrikan Malawijärvessä.

Sinikoiratilapiat ovat aggressiivisia ja reviiritietoisia kaloja. Yhdessä akvaariossa tulisi pitää vain yhtä koirasta, jotta ne eivät taistelisi keskenään. Koiraan lisäksi tulisi akvaariossa olla useampia naaraita. Vaikka ne ovatkin aggressiivisia, pidetään niitä usein Malawijärven biotooppiakvaariossa muiden Malawijärven kirjoahventen kanssa.

Ulkonäkö

Sinikoiratilapiat kasvavat noin 10 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita huomattavasti värikkäämpiä.

Kalasta on olemassa useita eri värimuunnoksia, joiden värit ovat useimmiten kelta-sininen, kelta-ruskea ja lähes täysin musta. Havaittavissa on tummempia pystyraitoja.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on noin 24-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 7,5-8,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla keskikovaa, noin 10-20 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään noin 100 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 100 litran kokoinen. Viihtyy parhaiten kivisessä ympäritössä, jossa kivet muodostavat erilaisia suojia ja luolia kaloille. Pohjan tulisi mielellään olla hiekkaa.

Sinikoiratilapiat hyväksyvät lähes kaiken niille tarjotun ruoan, mutta ruoan tulisi kuitenkin pääosin olla kasvipitoista – hyvä vaihtoehto ovat spirulina-hiutaleet. Ajoittain voidaan antaa lisäksi eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan yksi koiras ja haaremi naaraita. Koiras houkuttelee naaraan luolaansa, ja kutemisen jälkeen naaras poimii mätimunat suuhunsa. Naaras hautoo munia suussaan viikkojen ajan, jonka jälkeen se vapauttaa uimavalmiit poikaset veteen.

Sinikoiratilapia (Cynotilapia afra)

Updated on 2018-05-22T14:16:42+00:00, by attetude.