Kuva: bit.ly/11gf5fr
Kuva: bit.ly/11gf5fr

Sinikirjoahven (Andinoacara pulcher) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa sinikirjoahvenia esiintyy ainakin Venezuelassa sekä Trinidad ja Tobagolla.

Sinikirjoahven on suhteellisen rauhallinen kala, joka sopii hyvin seura-akvaarioon. Pienempiä lajeja se saattaa kiusata jonkin verran, mutta se on kokoonsa nähden suhteellisen rauhallinen kirjoahven. Poikkeuksena tästä voidaan pitää kudun jälkeistä aikaa, jolloin kalat puolustavat reviiriään tiukasti. Kaloja kannattaa pitää pareittain, ellei kyseessä ole hieman suurempi akvaario.

Ulkonäkö

Sinikirjoahvenet kasvavat noin 13-15 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat yleensä hieman suurempia, naaraat puolestaan hieman pulleampia. Koiraiden evät saattavat olla hieman naaraiden eviä suurempia.

Sinikirjoahvenella on kaunis sininen kuvio, jossa tummat ja vaaleat pysyraidat vuorottelevat keskenään. Värit tulevat kuitenkin selkeästi esiin vain kutuaikana, ja muutoin kala on väriltään rusehtavampi.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on 22-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen, mutta suurempi on suositeltavaa. Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkainen ja siellä tulisi olla sopivasti suojapaikkoja. Myös pintakasvit ovat suositeltuja. Sinikirjoahven kaivaa mielellään maata, joten muiden kuin pintakasvien pitäminen samassa akvaariossa sen kanssa voi olla hankalaa.

Sinikirjoahvia voi ruokkia hyvälaatuisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Naaras laskee mätimunat, jonka jälkeen koiras hedelmöittää ne. Tämän jälkeen naaras huolehtii munista, kun koiras puolestaan puolustaa reviiriä.

Sinikirjoahven (Andinoacara pulcher)

Updated on 2018-05-22T14:16:42+00:00, by attetude.