Kuva: bit.ly/13sgOA6
Kuva: bit.ly/13sgOA6

Sinikeltamalawinahven (Pseudotropheus saulosi) on Malawinjärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa sinikeltamalawinahvenia elää vain Njassau- eli Malawijärvessä. Luonnossa kalalajin olemassaolo on vaarantunut, sillä sitä löytyy vain järven yhdeltä riutalta.

Sinikeltamalawinahven on aggressivinen kala, jonka koiraat muodostavat tiukkoja reviireitä. Erityisesti pienessä akvaariossa voi olla vain yksi dominoiva koiras, joka pitää koko joukkoa valtansa alla. Alistuvat koiraat saattavat jopa muuttaa väriään naarasmaisemmaksi.

Voidaan pitää seura-akvaariossa esimerkiksi muiden, suhteellisen samankokoisten Malawinjärven kirjoahventen kanssa. Sinikeltamalawinahventa tulisi pitää suuremmassa ryhmässä, jotta koiraiden aggressiot jakautuvat useammille kaloille.

Ulkonäkö

Keltamalawinahvenet kasvavat noin 10 cm:n mittaisiksi.

Väritykseltään koiraat ovat siniraidallisia, naaraat puolestaan kullankeltaisia. Poikaset ovat syntyessään keltaisia, ja saavat aikuisvärin myöhemmällä iällä. Dominoiva koiras on muita koiraita kirkkaampi väritykseltään.

Hoito ja elinympäristö

Sinikeltamalawinahvenille mieluisin veden lämpötila on noin 24-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 7,5-8,5. Mieluisin pH-arvo on noin 8. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 10-22 °dH.

Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 200 litraa ja pituudeltaan vähintään 120 cm:n mittainen. Sinikeltamalawinahvenet viihtyvät muiden Malawijärven ahventen tapaan kivikkoisessa ympäristössä, jossa kivet muodostavat luolia ja erilaisia suojia.

Sinikeltamalawiahvenia tulisi ruokkia leväpohjaisella ravinnolla, kuten esimerkiksi spirulina-hiutaleilla. Ajoittain niille voi syöttää myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä, mutta pääosan ravinnosta tulisi olla kasvipohjaista.

Lisääntyminen

Koiras houkuttelee naaraan reviirilleen, johon naaras kutee. Naaras kerää mädin suuhunsa, ja kantaa poikasia suussaan noin 2-3 viikon ajan. Tämän jälkeen naaras vapauttaa jo uintikykyiset poikaset.

Comments:0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinikeltamalawinahven (Pseudotropheus saulosi)

Updated on 2013-04-23T17:07:27+00:00, by attetude.