Kuva: bit.ly/15DQhni
Kuva: bit.ly/15DQhni

Sinihuuliahven (Labidochromis caeruleus) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa sinihuuliahvenia elää ainoastaan Njassa- eli Malawijärvessä.

Sinihuuliahven on moniin muihin Malawijärven kirjoahveniin verrattuna hieman rauhallisempi, vaikka sekin luo voimakkaita reviireitä, joita se puolustaa. Voidaan pitää myös ryhmässä. Yhtä koirasta kohden kannattaa akvaarioon asettaa useampia naaraita.

Ulkonäkö

Sinihuuliahvenet kasvavat noin 10 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat useimmiten naaraita hieman suurempia, ja ne muuttuvat väritykseltään kirkkaammiksi kutuaikaan. Koirailla saattaa myös olla hieman naaraita tummemmat evät, mutta varmasti sukupuolta ei tämän perusteella pystytä erottamaan.

Sinihuuliahvenesta on olemassa useita eri värimuotoja. Akvaariokäytössä selvästi yleisin on keltainen värimuoto, vaikka luonnossa esimerkiksi sininen ja valkoinen ovat yleisempiä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi mieluiten olla lämpötilaltaan noin 24-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on 7,7-8,7, mutta parhaiten se viihtyy vedessä jonka pH-arvo on noin 8. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 10-22 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 100 cm:n mittainen ja noin 200 litran kokoinen tilavuudeltaan. Viihtyy parhaiten Malawijärven biotooppiakvaariossa, jossa on runsaasti kivikkoa.

Syö lähes kaikkea sille tarjottavaa ruokaa, mutta pääosin sinihuuliahventa kannattaa ruokkia pelleteillä ja levähiutaleilla tai -tableteilla. Myös pieniä ravintoeläimiä sille voi antaa ajoittain. Luonnossa sinihuuliahven syö pääosin pieniä selkärangattomia eläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen onnistuu parhaiten erillisessä lajiakvaariossa, johon asetetaan koiras ja useita naaraita. Naaras hautoo mätiä suussaan, ja vapauttaa uimavalmiit poikaset noin 3-4 viikon kuluttua kutemisesta.

Sinihuuliahven (Labidochromis caeruleus)

Updated on 2018-05-22T14:16:41+00:00, by attetude.