Kuva: bit.ly/ZO0Yfi
Kuva: bit.ly/ZO0Yfi

Seeprakotiloahven (Neolamprologus multifasciatus) on Tanganjikajärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji, joka on saanut suosiota myös akvaariokalana. Seeprakotiloahvenia elää luonnossa ainoastaan Afrikan Tanganjikajärvessä.

Seeprakotiloahven on periaatteessa rauhallinen kala, mutta ne puolustavat kotiloitaan aggressiivisesti. Sopii seura-akvaarioon sellaisten kalojen kanssa, jotka eivät ala tunkeilemaan seeprakotiloahventen kotiloille. Yhdessä akvaariossa tulisi pitää enemmän naaraita kuin koiraita. Akvaarion sisustuksessa tulisi ottaa huomioon, että kotiloita on enemmän kuin kaloja.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 4-5 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 3-4 cm:n mittaisiksi. Sukupuolilla ei koon lisäksi ole helposti havaittavia eroja. Koiraat saattavat olla hieman värikkäämpiä, mutta varma keino sukupuolen tunnistamiseen tämä ei ole.

Yleisväritykseltään seeprakotiloahvenet ovat violetinharmaita, jonka lisäksi niillä on selkeästi havaittavissa oleva vaaleampi pystyraidoitus.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on noin 24-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla melko emäksistä, noin 7,5-9. Veden tulisi olla kovuudeltaan noin 10-25 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm:n mittainen. Akvaariossa tulisi olla hiekkapohja, jonka päälle tulisi sijoittaa runsaasti kotiloita.

Seeprakotiloahvenia voidaan syöttää tavallisilla hiutaleruoilla, jonka lisäksi niille kannattaa antaa runsaasti eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyy kotiloiden avulla. Naaras valitsee sopivan kotilon, jonka lähelle se houkuttelee sopivia koiraita. Sopivan koiraan löydyttä naaras laskee mädin kotiloon, jonka uros hedelmöittää. Naaras alkaa tämän jälkeen turvaamaan poikasten kehitystä. Poikaset kuorituvat noin vuorokauden kuluttua, ja ovat uimavalmiita noin viikon kuluttua kutemisesta.

Seeprakotiloahven (Neolamprologus multifasciatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:41+00:00, by attetude.