Kuva: bit.ly/12Asu53
Kuva: bit.ly/12Asu53

Seeprakirjoahven (Amatitlania nigrofasciata) on kirjoahventen heimoon kuuluva suosittu akvaariokala. Seeprakirjoahvenia elää laajalla alueella Keski-Amerikassa, esimerkiksi Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.

Seeprakirjoahvenet ovat erittäin hyviä kaloja lisääntymään. Varjopuolena ne suojelevat mätimuniaan erittäin aggressiivisesti, mikä tekee niiden sijoittamisen seura-akvaarioon hankalaksi. Tarpeeksi suuressa akvaariossa niitä voidaan pitää myös kuitenkin muiden kalojen seurassa.

Ulkonäkö

Kalat kasvavat yleensä 10-12 cm:n mittaisiksi, mutta täysikasvuiset yksilöt voivat olla tätä hieman pienempiä tai suurempia. Koiraat ovat useimmiten naaraita kookkaampia ja usein niiden otsaan kasvaa aikuisena kyhmy.

Perusväriltään kala on harmaa. Harmaan pohjan päällä on nähtävissä useita tummempia pystysuuntaisia raitoja. Naaraiden selkäevässä on nähtävissä selkeä musta piste.

Hoito ja elinympäristö

Seeprakirjoahvenet kestävät useita veden lämpötiloja, mutta mieluiten ne elävät vedessä, joka on lämpötilaltaan noin 24-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-8, parhaiten ne viihtyvät hieman emäksisessä vedessä. Veden kovuudella ei ole sille juurikaan merkitystä, joskaan erittäin kovassa vedessä se ei luultavasti viihdy.

Akvaarion tulisi olla vähintään 100 cm pitkä, mutta jos kaloja halutaan pitää seura-akvaariossa, tulee sen olla kooltaan huomattavasti suurempi. Akvaariossa tulisi olla runsaasti erilaisia suojia esimerkiksi oksien ja luolarakenteiden muodossa.

Seeprakirjoahvenet eivät ole kovin tarkkoja ravintonsa suhteen, joten niille voi syöttää esimerkiksi hiutalerita ja eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Seeprakirjoahvenet ovat herkiä lisääntymään. Pariskunta suojelee kutuaan erittäin aggressiivisesti, mikä saattaa tehdä seura-akvaarion elämästä hankalaa.

Seeprakirjoahven (Amatitlania nigrofasciata)

Updated on 2018-05-22T14:16:41+00:00, by attetude.