Kuva: bit.ly/17diijW
Kuva: bit.ly/17diijW

Sateenkaariahven (Herotilapia multispinosa) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji, joka on saanut kohtuullisen paljon suosiota myös akvaariokalana. Luonnossa sateenkaariahvenia elää Nicaraguassa ja Costa Ricassa.

Sopii mukavasti seura-akvaarioon. Se arvostaa muita rauhallisia kalalajeja. Sopivaa seuraa ovat mm. tetrat, barbit ja muut pienehköt ja rauhalliset kirjoahvenet. Sateenkaariahven on rauhallinen kala, joka sopii parhaiten pidettäväksi pienehkössä parvessa, josta muotoutuu myöhemmin pariskuntia.

Ulkonäkö

Luonnossa sateenkaariahvenet voivat kasvaa jopa yli 15 cm:n mittaisiksi, mutta akvaariossa ne jäävät yleensä noin 10 cm:n pituisiksi. Sukupuolia voi olla vaikeaa erottaa toisistaan. Koirailla on yleensä hieman pidentyneet ja terävemmät evien kärjet.

Peruväriltään kala on harmaansininen. Kyljessä on havaittavissa utmmempi juova, joka takaruumista kohden katkeilee.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on noin 22-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-8. Kovuudeltaan veden tulisi olla keskikovaa, noin 8-20 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 90 cm:n mittainen. Pohjan tulisi olla hiekkainen. Kasveja tulisi olla sen verran, että niistä saa jonkin verran suojaa tarvittaessa – muuten kala ei ole tämän suhteen kovin tarkka. Vesi ei saisi virrata liian lujaa ja valaistuksen ei tulisi mielellään olla kovin kirkas.

Voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä ja pakastetuilla ravintoeläimillä. Tarvitsee myös kasvipitoista ruokaa.

Lisääntyminen

Saattaa lisääntyä jopa tavallisessa seura-akvaariossa, joskin poikaset tulevat siellä helposti syödyiksi. Naaras kutee, jonka jälkeen koiras hedelmöittää mädin. Tämän jälkeen vanhemmat alkavat suojelemaan ja hoitamaan mätimunia.

Sateenkaariahven (Herotilapia multispinosa)

Updated on 2018-05-22T14:16:40+00:00, by attetude.