Kuva: bit.ly/Zfk9TI
Kuva: bit.ly/Zfk9TI

Rusokirjoahven (Mikrogeophagus altispinosus) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Rusokirjoahvenia elä luonnossa Boliviassa ja Brasiliassa. Rusokirjoahven on maailmalla todella suosittu akvaariokala, mutta syystä tai toisesta sen suosio Suomessa on jäänyt hieman heikommaksi.

Rusokirjoahven sopii parhaiten erilliseen lajiakvaarioon, mutta sitä voidaan pitää myös seura-akvaariossa. Kaloina rusokirjoahvenet ovat hieman ujoja mutta persoonallisia kaloja. Sopii parhaiten muiden rauhallisten ja pienikokoisten kalojen seuraan. Rusokirjoahvenet ovat melko seurallisia kaloja, joten niitä tulisi pitää vähintään noin 6-8:n kalan kokoisessa ryhmässä, jossa on molempien sukupuolten edustajia.

Ulkonäkö

Rusokirjoahvenet kasvavat noin 7-8 cm:n mittaisiksi. Koiraat kasvavat hieman naaraita suuremmiksi, nillä on suuremmat evät kuin naarailla ja ovat myös naaraita värikkäämpiä.

Perusväritykseltään rusokirjoahvenet ovat harmahvtavia. Ruumiin etuosa on kellertävä. Ruumiissa havaittavissa useassa kohtaa mustia läikkiä.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisin veden lämpötila rusokirjoahvenille on noin 21-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla vähintään 90 cm:n pituinen. Akvaariossa tulisi olla hiekkaisia tai pehmeä pohja. Rusokirjoahven arvostaa runsaasti suojaisia paikkoja sekä kohtalaista määrää kasvustoa.

Rusokirjoahvenia voidaan ruokkia elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä sekä hiutaleruoilla, jotka vajoavat pohjaan.

Lisääntyminen

Rusokirjoahvenen viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan sopiva pariskunta. Naaras kutee suojaisaan paikkaan, jonka jälkeen molemmat vanhemmat alkavat vahtimaan poikasiaan. Ne kaivavat useen hiekkaan kuoppia, johon voivat siirtää uimakyvyttömät poikaset suojaan.

Rusokirjoahven (Mikrogeophagus altispinosus)

Updated on 2018-05-22T14:16:40+00:00, by attetude.