Kuva: bit.ly/189vl7s
Kuva: bit.ly/189vl7s

Ruostemalawinahven (Iodotropheus sprengerae) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa ruostemalawinahvenia elää ainoastaan Malawijärvessä Afrikassa.

Ruostemalawinahven on yksi rauhallisimmista malawijärven kirjoahvenista, vaikka sekin on melko reviiritietoinen kala. Jos akvaario on tarpeeksi suuri, voidaan siellä pitää myös useita koiraita, vaikka ne muodostavatkin omat reviirinsä. Yhtä koirasta kohden tuliis joka tapauksessa pitää useampia naaraita.

Ulkonäkö

Ruostemalawinahvenet kasvavat noin 10-11 cm:n mittaisiksi. Akvaariossa kalat jäävät kuitenkin tätä pienemmiksi, kasvaen korkeintaan noin 8 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat usein hieman naaraita kookkaampia.

Kalan etuosa, pyrstö ja selkäevä ovat rusehtavat. Muulta väriltään kala on lähes violetti. Eräät koiraat saattavat olla naaraita värikkäämpiä, mutta tämä ei ole varma tapa sukupuolen määrittämistä varten.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 7,5-8,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla keskikovaa, noin 10-20 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 100 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan hieman yli 100 litraa. Viihtyvät parhaiten akvaariossa, jossa on runsaasti kiviä, jotka luovat erilaisia piilopaikkoja ja luolia. Pohja saisi mielellään olla hiekkaa.

Ruostemalawinahvenia tulisi ruokkia pääosin kasviruoalla, johon tarkoitukseen spirulina-hiutaleet käyvät mainiosti. Ajoittain tulisi antaa myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Ruostemalawinahven on melkko herkkä kala lisääntymään, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon kirjoahventen lisäämistä vasta harjoittelevalle aloittelijalle. Kutemisen jälkieen naaras hautoo poikasia suussaan usean viikon ajan, jonka jälkeen se vapauttaa uimavalmiit poikaset.

Ruostemalawinahven (Iodotropheus sprengerae)

Updated on 2018-05-22T14:16:40+00:00, by attetude.