Kuva: bit.ly/15niKh1
Kuva: bit.ly/15niKh1

Rubiinikääpiöahven (Apistogramma macmasteri) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa rubiinikääpiöahvenia elää Kolumbiassa.

Rubiinikääpiöahvenet sopivat kohtuullisen hyvin tavalliseen seura-akvaarioon. Yhtä koirasta kohden tulisi pitää useampaa naarasta. Pieneen akvaarioon ei tulisi asettaa useita koiraita yhteenottojen välttämiseksi. Jos eläimet ovat luonnosta pyydettyjä, niiden sopeuttaminen seura-akvaarioon voi olla vaikeaa – käytännössä kuitenkin Suomessa myytävät yksilöt ovat viljeltyjä.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 6-7 cm:n mittaisiksi, naaraat jäävät tätä noin sentin tai kaksi lyhyemmiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja niiden evät kasvavat hieman pidemmiksi.

Perusväritykseltään rubiinikääpiöahvenet ovat hieman sinertäviä. Niiden kyljessä kulkee musta raita. Koirailla on havaittavissa punainen kuvio pyrstössä.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisin veden lämpötila rubiinikääpiöahvenille on noin 24-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi mieluiten olla noin 5,5-7 ja veden tulisi olla pehmeää.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 50 cm:n mittainen. Rubiinikääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja akvaarion kasvuston määrästä, mutta viihtyvät parhaiten ympäristössä, jossa on paljon suojaisia paikkoja. Erityisesti erilaiset luolat ja muut rakenteen ovat niiden mieleen. Rubiinikääpiöahvenet viihtyvät parhaiten akvaariossa, jonka valaistus on suhteellisen himmeä.

Rubiinikääpiöahvenia voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä pelleteillä. Niille kannattaa myös ajoittain antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä hiutaleruoan lisäksi. Luonnossa ne syövät pääosin selkärangattomia eläimiä.

Lisääntyminen

Naaraat laskevat mätinsä suojaisaan paikkaan. Kutemisen jälkeen naaraat alkavat vahtimaan poikasiaan aggressiivisesti. Pienessä akvaariossa ollessaan naaras joudutaankin usein poistamaan akvaariosta, jotta se ei vahingoittaisi muita kaloja tai itseään.

Rubiinikääpiöahven (Apistogramma macmasteri)

Updated on 2018-05-22T14:16:40+00:00, by attetude.