Kuva: bit.ly/15Dg1jL
Kuva: bit.ly/15Dg1jL

Riikinkukkokirjoahven eli oskari (Astronotus ocellatus) on erittäin suureksi kasvava amerikkalainen kirjoahvenlaji. Luonnossa riikinkukkokirjoahvenia esiintyy suurella alueella Etelä-Amerikassa, mm. Brasiliassa, Perussa, Kolumbiassa, Argentiinassa ja Venezuelassa.

Riikinkukkokirjoahven sopii huonosti seura-akvaarioon sen suuren koonsa vuoksi. Se syö pieniä kaloja, joten niiden seuraan sitä ei voi asettaa. Suuremmat kalat taas puolestaan aiheuttavat sen, että seura-akvaarion täytyy olla melko massiivisen kokoinen, helposti vähintnään noin 1000-1500 litraa. Se sopii siis parhaiten pidettäväksi pareittain tai ryhmässä lajiakvaariossa.

Ulkonäkö

Riikinkukkokirjoahvenet kasvavat noin 30-40 cm pitkiksi, tosin akvaariossa ne jäävät yleensä hieman pienemmiksi, noin 25-35 cm:n mittaisiksi. Luonnossa koiraat ovat yleensä hieman naaraita suurempia, mutta akvaariossa tätä eroa ei useimmiten ole havaittavissa.

Täysikasvuisilla yksilöillä on oranssia ja ruskeita kuvioita kyljissään. Pyrstön tyvessä on tumma täplä, josta myös nimitys riikinkukkokirjoahven juontaa juurensa. Kalasta on viljelty erilaisia värimuunnoksia, joista punainen muunnos on melko suosittu.

Sukupuolia on ulkonäön perusteella lähes mahdotonta erottaa toisistaan.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on noin 22-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa. Akvaariossa tulisi olla tehokas suodatus ja se tulisi siivota usein.

Riikinkukko on suurikokoinen kalalaji, joka vaatii paljon tilaa ympärilleen. Niinpä niitä ei tulisi edes harkita akvaarioon, joka on kooltaan alle 500 litran kokoinen. Riikinkukkokirjoahvenet arvostavat suojaisia paikkoja, mutta ne valitettavasti tuhoavat akvaarioon asetetut kasvit useimmissa tapauksissa.

Pääasiallisena ruokana voi käyttää kirjoahvenille suunnattuja pellettejä, jonka lisäksi kaloja kannattaa ruokkia elävillä ja pakastetuilla ravintoeläimillä. Niille voi myös ajoittain antaa jotain kasvipitoista ruokaa, kuten vaikkapa herneitä.

Lisääntyminen

Riikinkukkokirjoahven lisääntyy helposti, kunhan sopiva pari löytyy ja tilaa kaloille sekä lapsille on tarpeeksi.

Riikinkukkokirjoahven (Astronotus ocellatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:40+00:00, by attetude.