Kuva: bit.ly/14OrxcW
Kuva: bit.ly/14OrxcW

Purppurasuuhautoja (Pseudocrenilabrus nicholsi) on kirjoahventen heimoon kuuluva afrikkalainen kalalaji. Luonnossa purppurasuuhautojia elää pienissä lammissa ja puroissa Kongossa.

Purppurasuuhautoja on melko aggressivinen kala, joten sen kanssa alatasolle ei kannata asettaa muita kaloja. Koiraat eivät siedä toisiaan, joten yhteen akvarioon kannattaa asettaa vain yksi koiras ja sen seuraksi useampia naaraita. Poikkeuksen tästä muodostaa suuri akvaario, johon voi myös laittaa useampia koiraita, jolloin kaikilla on tarpeeksi tilaa muodostaa oma reviirinsä.

Ulkonäkö

Purppurasuuhautojat kasvavat noin 8 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat hieman naaraita suurempia sekä kirkkaampia väritykseltään.

Perusväriltään kala on keltaisenharmaa. Kyljen takaosassa on havaittavissa metallinhohtoista sinertävää väritystä.

Hoito ja elinympäristö

Akvaarion veden tulisi lämpötilaltaan olla noin 22-25 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 7-8. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 5-20 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 100 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 100 litraa. Akvaariossa tulisi olla paljon piilopaikkoja, joita voi järjestää erilaisten esineiden muodossa. Kasvit eivät ole välttämättömiä, mutta purppurasuuhautojat arvostavat niitä. Pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienoa soraa.

Voidaan ruokkia tavallisella hiutaleruoalla, jonka lisäksi kaloille tulisi antaa ajoittain eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Purppurasuuhautojien lisääminen on suhteellisen helppoa. Koiras kaivaa sopivan suojaisan kuopan maahan, johon se yrittää houkutella naaraita. Sopivan naaraan löydyttyä naaras kutee ja asettaa mädin suuhunsa. Naaras kannattaa hedelmöittymisen jälkeen siirtää omaan akvaarioon. Naaras vapauttaa uimavalmiit poikaset noin kahden viikon kuluttua kutemisesta.

Purppurasuuhautoja (Pseudocrenilabrus nicholsi)

Updated on 2018-05-22T14:16:39+00:00, by attetude.