Kuva: bit.ly/11BaZ3n
Kuva: bit.ly/11BaZ3n

Pilkkutimanttiahven (Hemichromis bimaculatus) on Afrikasta kotoisin oleva kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa pilkkutimanttiahvenia elää pienissä joissa suurella alueella Afrikan länsirannikkoa. Kalasta käytetään joskus myös nimitystä punakirjoahven.

Pilkkutimanttiahven on reviirin muodostava kalalaji, ja erittäin aggressiivinen kutuaikaan. Sen pitäminen seura-akvaariossa voi olla vaikeaa, mutta ei täysin mahdotontakaan. Varmista kuitenkin muiden lajien yhteensopivuus, sillä pilkkutimanttiahvenet ovat yksi väkivaltaisimmista akvaariokalalajeista.

Ulkonäkö

Pilkkutimanttiahvenet voivat kasvaa noin 15 cm:n mittaisiksi, mutta jäävät yleensä tästä muutaman sentin lyhyemmiksi. Sukupuoli voi olla vaikea erottaa toisistaan. Koirailla on yleensä hieman terävämmät evien kärjet.

Kalassa on havaittavissa vihertävää ja oranssia väritystä, etuosassa myös punaista. Ruumista korostavat vaaleammat pilkut. Kuvan kala on kutuvaiheessa, jolloin se on muuttunut sävyltään punertavammaksi.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 23-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-7,5.  Veden tulisi olla kovuudeltaan noin 4-14 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 120 cm ja tilavuudeltaan vähintään noin 150 litraa. Seura-akvaariossa tai suuressa ryhmässä pidettäessä vaatimukset ovat tietysti suuremmat. Kalan aggressioiden vähentämiseksi akvaariossa tulisi olla todella runsaasti suojapaikkoja, joita voi järjestää erilaisilla esineillä sekä runsaalla kasvustolla. Kasvien täytyy olla tukevasti juurtuvia, sillä pilkkutimanttiahvenet kaivavat maata tehokkaasti.

Voidaan ruokkia kasvishiutaleilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Sopivan parin löydyttyä lisääntyminen on suhteellisen helppoa. Naaras kutee, koiras hedelmöittää mätimunat jonka jälkeen kalat siirtävät ne suojaisaan paikkaan.

Pilkkutimanttiahven (Hemichromis bimaculatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:39+00:00, by attetude.