Kuva: bit.ly/17dhg7B
Kuva: bit.ly/17dhg7B

Pikkulehtikala (Pterophyllum leopoldi) on kirjoahventen heimoon kuuluva lehtikala. Luonnossa pikkulehtikaloja elää Etelä-Amerikassa. Pikkulehtikala on melko harvinainen akvaariokalana.

Pikkulehtikala sopii hyvin seura-akvaarioon, joskin ne saattavat käyttäytyä aggressiivisesti ollessaan valmiita lisääntymään. Vältä sijoittamista aivan pienikokoisempien kalojen, kuten pienien tetrojen kanssa samaan seura-akvaarioon, ellet halua tetrojen joutuvan syödyiksi.

Sopii parhaiten pidettäväksi pienessä ryhmässä, josta muotoutuu myöhemmin pareja. Kun parit ovat muotoutuneet, ne eivät välttämättä tule enää keskenään toimeen kovin hyvin, joten suuri akvaario on suositeltavaa näille kaloille.

Ulkonäkö

Pikkulehtikala on muita lehtikaloja pienempi, ja se useimmiten kasvaakin vain noin 10 cm:n mittaiseksi. Sen evät eivät ole myöskään yhtä korkeat kuin muilla lehtikaloilla, ja se onkin usein pidempi kuin korkeampi. Koiraat ovat yleisesti ottaen hieman naaraita suurempia.

Ulkonäöltään se muistuttaa paljon lehtikalaa. Perusväritys on harmaahko, jonka päällä on tummia pystysuuntaisia raitoja.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi lämpötilaltaan olla noin 26-30 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 5-6,2. Kovuudeltaan veden tulisi olla erittäin pehmeää, korkeintaan 5 °dH.

Akvaarion tulisi olla tilavuudeltaan vähintään 200 litraa.

Luonnosta pyydetyt yksilöt eivät välttämättä syö kovin mielellään hiutaleruokaa, mutta se ei ole mahdotontakaan. Hiutaleruan lisäksi pikkulehtikaloille kannattaaantaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Kalan viljely on yleisesti ottaen melko vaikeaa muiden lehtikalojen tapaan. Muodostavat pitkäaikaisia parisuhteita, ja kutemisen aikaan puolustavat omaa reviiriään aggressiivisestikin.

Pikkulehtikala (Pterophyllum leopoldi)

Updated on 2018-05-22T14:16:39+00:00, by attetude.