Kuva: bit.ly/15rIKIu
Kuva: bit.ly/15rIKIu

Perhoskirjoahven (Mikrogeophagus ramirezi) on kirjoahventen heimoon kuuluva pienikokoinen kalalaji. Luonnossa perhoskirjoahvenia elää Orinoco-joessa Venezuelassa ja Kolumbiassa.

Perhoskirjoahven sopii hyvin seura-akvaarioon muiden rauhallisten kalojen kanssa. Perhoskirjoahvenia tulisi pitää joko pareittain tai kolmen kalan ryhmässä. Akvaarioon ei saisi asettaa useampia koiraita, sillä ne käyttäytyvät luultavasti aggressiivisesti toisiaan kohtaan. Suositelluin vaihtoehto on pitää yhdessä akvaariossa yhtä koirasta ja yhtä naarasta.

Ulkonäkö

Perhoskirjoahvenet kasvavat noin 5-6 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita hieman kookkaampia, värikkäämpiä ja eviltään suurempia.

Perhoskirjoahvenet ovat värikkäitä kaloja. Värityksessä on havaittavissa selkeästi sinistä ja keltaista metallinhohtoa sekä mustia pilkkuja. Naaraalla on punainen vatsa.

Hoito ja elinympäristö

Perhoskirjoahvenet viihtyvät vedessä, joka on lämpötilaltaan 22-30 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 4-7. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa. Monet viljellyt kannat vaativat hieman emäksisempää vettä, pH-arvoltaan noin 7,5.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 60 cm:n mittainen. Perhoskirjoahvenet viihtyvät parhaiten melko runsaskasvisessa akvaariossa, jossa on paljon erilaisia piilopaikkoja, joita voidaan tehdä esimerkiksi runsaalla esineistöllä.

Perhoskirjoahvenet kelpuuttavat ruoakseen tavallisia hiutaleruokia ja pellettejä. Niitä kannattaa myös ruokkia suhteellisen usein elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Perhoskirjoahvenen viljely on melko helppoa. Se saattaa lisääntyä tavallisessa seura-akvaariossakin, mutta parhaiten viljely onnistuu erillisessä kutuakvaariossa, johon sopiva pariskunta asetetaan. Naaras kutee laakealle pinnalle, kuten kiven päälle. Poikasten syntymän jälkeen molemmat vanhemmat suojelevat jälkikasvuaan jopa melko aggressiivisestikin.

Perhoskirjoahven (Mikrogeophagus ramirezi)

Updated on 2018-05-22T14:16:39+00:00, by attetude.