Kuva: bit.ly/15lYBrG
Kuva: bit.ly/15lYBrG

Pandakääpiöahven (Apistogramma nijsseni) on kirjoahveniin kuuluva kalalaji, jota elää luonnossa Perussa. Pandakääpiöahven on läheistä sukua palettikääpiöahvenille, ja ne on ulkonäkönsä puolesta helppo sekoittaa keskenään.

Pandakääpiöahvenet sopivat melko hyvin tavalliseen seura-akvaarioon. Parhaiten se viihtyy muiden samankokoisten ja rauhallisten kalojen kanssa, mutta muita käääpiöahvenia tulisi välttää. Yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa yksi koiras ja yksi tai useampia naaraita.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 9 cm:n mittaisiksi, naaraat jäävät hieman pienemmiksi, noin 7 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä, ja niillä on usein naaraita suuremmat evät.

Perusväritykseltään pandakääpiöahvenet ovat harmaankeltaisia. Pyrstössä on havaittavissa punaiset tai oranssit reunat. Naarailla selvemmin näkyviä mustia läikkiä ympäri ruumista ja eviä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 24-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 5-6,5. Veden tulisi olla erittäin pehmeää. Vesi ei saisi virrata liiaksi.

Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n pituinen. Pandakääpiöahvenet pitävät runsaskasvisesta akvaariosta, jossa on runsaasti piilopaikkoja. Piilopaikoja voi järjestää akvaarioon erilaisten esineiden ja suurten kivien avulla.

Pandakääpiöahvenia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla tai pelleteillä. Lisäksi niille kannattaa ajoittain syöttää eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Naaras kutee suojaisaan paikkaan, kuten johonkin luolaan tai muuhun suojaan, jonka akvaarion sisustus tarjoaa. Kudun jälkeen naaras alkaa aggressiivisesti suojelemaan poikasiaan. Näinpä pienestä akvaariosta naaras tulisikin poistaa kutemisen jälkeen, jotta se ei vahingoita muita kaloja.

Pandakääpiöahven (Apistogramma nijsseni)

Updated on 2018-05-22T14:16:39+00:00, by attetude.