Kuva: bit.ly/Z81DfS
Kuva: bit.ly/Z81DfS

Palettikääpiöahven (Apistogramma panduro) on vasta 1990-luvulla löydetty kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa palettikääpiöahvenia elää Perussa.

Palettikääpiöahvenet sopivat hyvin seura-akvaarioon muiden pienikokoisten kalojen kanssa. Palettikääpiöahvenia tulisi pitää akvaariossa pareittain. Monista muista lajeista poiketen koiras ei useimmiten muodosta haaremia, vaan viihtyy parhaiten yhden naaraan seurassa. Koiraat saattavat lisäksi olla reviiritietoisia muita koiraita kohtaan, joten niitä ei tulisi sijoittaa pieneen akvaarioon useita.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 7 cm:n mittaiseksi, naaraat puolestaan noin 5,5 cm:n pituisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja niillä on suuremmat evät.

Perusväriltään palettikääpiöahvenet ovat keltaisenharmaita. Pyrstössä on havaittavissa punaista väritystä. Silmän alapuolella on musta väriläiskä, jonka lisäksi naarailla on myös kyljessä vastaava läiskä.

Hoito ja elinympäristö

Palettikääpiöahvenet viihtyvät vedessä, jonka on lämpötilaltaan 23-29 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 4,5-6,5. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n mittainen. Palettikääpiöahven viihtyy parhaiten akvaariossa, joka on melko runsaskasvuinen, ja jossa on paljon piilopaikkoja esimerkiksi erilaisten esineiden muodostamana.

Palettikääpiöahventa voidaan useimmiten ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä pelleteillä. Ajoittain sille kannattaa antaa myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä sekä kasvipohjaista ruokaa.

Lisääntyminen

Naaras kutee suojaisaan paikkaan, usein esineistön luomiin luoliin ja suojiin. Kutemisen jälkeen naaras alkaa suojelemaan poikasiaan, mitä se tekee hyvinkin aggressiivisesti. Pienestä akvaariosta naaras tulee poistaa kutemisen jälkeen vahinkojen välttämiseksi.

Palettikääpiöahven (Apistogramma panduro)

Updated on 2018-05-22T14:16:38+00:00, by attetude.