Kuva: bit.ly/XUFrHe
Kuva: bit.ly/XUFrHe

Loistokääpiöahven (Apistogramma agassizii) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa loistokääpiöahvenia elää Brasilian Amazonasissa.

Loistokääpiöahvenet sopivat hyvin seura-akvaarioon muiden samankokoisten ja samoissa oloissa viihtyvien lajien kanssa. Loistokääpiöahvenet ovat reviiritietoisia, joten sijoittamista muiden kääpiöahventen kanssa tulisi välttää. Akvaarioon tulisi asettaa yksi uros ja yksi tai useampi naaras, jotta kahakoilta vältyttäisiin.

Ulkonäkö

Loistokääpiöahvenkoiraat kasvavat noin 8 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 5 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja niillä on naaraita suuremmat evät.

Väritykseltään loistokäpiuöahvenet ovat metallinhohtoisia, joiden kyljessä on usein havaittavissa tummempi raita. Värityksessä on havaittavissa usein keltaista sävyä. Evät ovat keltaisia tai punertavia.

Hoito ja elinympäristö

Veden lämpötilan tulisi olla 23-28 °C. pH-arvolla ei ole kovin suurta merkitystä, mieluisin on noin 5,5-7. Eräät luonnossa elävät kannat saattavat vaatia todella matalan pH-arvon (noin 4), jotta ne kutisivat. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää, alle 10 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n mittainen. Loisokääpiöahvenet arvostavat akvaariota, jossa on runsaasti kasvillisuutta ja paljon erilaisia piilopaikkoja. Valaistuksen tulisi mieluiten olla melko himmeä.

Loistokääpiöahvenia voidaan ruokkia elävillä tai pakastetuila ravintoeläimillä. Useimmat yksilöt oppivat akvaariossa myös syömään hiutaleita tai pellettejä.

Lisääntyminen

Loistokääpiöahvenet kutevat suojaisiin paikkoihin, kuten erilaisiin syvennyksiin ja luoliin. Naaras alkaa kutemisen jälkeen puolustamaan poikasiaan. Pienemmissä akvaarioissa naaras täytyykin poistaa akvaariosta, sillä se saattaa käyttäytyä todella aggressiivisesti.

Loistokääpiöahven (Apistogramma agassizii)

Updated on 2018-05-22T14:16:38+00:00, by attetude.