Kuva: bit.ly/17RxbtB
Kuva: bit.ly/17RxbtB

Lippulehtikala (Pterophyllum altum) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji, joka muistuttaa ulkonäöltään paljon pienikokoisempaa sukulaistaan, lehtikalaa. Luonnossa lippulehtikaloja elää Kolumbiassa ja Venezuelassa.

Lippulehtikala sopii periaatteessa hyvin seura-akvaarioon muiden rauhallisten kalojen kanssa. Koska lippulehtikalat kasvavat kuitenkin kookkaiksi, tulisi pienten kalojen sijoittamista samaan akvaarioon välttää, ellet halua näiden joutuvan lippulehtikalan ravinnoksi. Nuoria kaloja voidaan pitää pienissä ryhmissä, jotka mukautuvat ajan myötä pariskunniksi.

Ulkonäkö

Lippulehtikalat kasvavat varsin kookkaiksi. Pituudeltaan kalat kasvavat jopa lähes 20 cm:n mittaisiksi, ja luonnossa on tavattu yksilöitä jotka ovat olleet yli 50 cm korkeita. Useimmiten akvaariossa kalat jäävät akvaariossa tätä hieman pienemmiksi. Sukupuolia on vaikea erottaa toisistaan.

Lippulehtikala on korkea ja litteä kala. Pohjaväriltään kala on hopeinen. POhjavärin päällä on havaittavissa tummia raitoja ja erilaisia kuvioita.

Hoito ja elinympäristö

Lippulehtikalat viihtyvät melko lämpimässä vedessä, joka on noin 26-30 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 4,5-6. Lippulehtikalat pärjäävät huonosti tätä emäksisemmässä vedessä. Kovuudeltaan veden tulisi olla erittäin pehmeää, korkeintaan 5 °dH.

Lippulehtikalat tarvitsevat suuren akvaarion niiden koon vuoksi – erityisesti akvaarion korkeus tulee myös ottaa huomioon. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasveja ja vesi ei saisi virrata liian voimakkaasti.

Jos yksilöt on pyydystetty luonnosta, ne eivät luultavasti suostu syömään hiutaleruokia. Viljellyt lajit puolestaan yleensä kelpuuttavat näitä. Joka tapauksessa, hiutaleruoan lisäksi lehtikaloille tulisi tarjota runsaasti eläviä ja pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lippulehtikalojen viljely akvaariossa on vaikeaa, mutta se voi onnistu sopivissa vesiolosuhteissa – erityisesti veden pH-arvon tulisi olla yllä kuvatun mukainen. Lippulehtikalat syövät helposti omat poikasensa.

Lippulehtikala (Pterophyllum altum)

Updated on 2018-05-22T14:16:38+00:00, by attetude.