Kuva: bit.ly/108Lmmo
Kuva: bit.ly/108Lmmo

Lehtikala (Pterophyllum scalare) on kirjoahventen heimoon kuuluva näyttävä kalalaji. Luonnossa lehtikaloja elää laajalla alueella Etelä-Amerikassa, mm. Kolumbiassa, Perussa ja Brasiliassa.

Lehtikalat ovat komeita ja mielenkiintoisia kaloja. Lehtikalat sopivat hyvin seura-akvaarioon, mutta suuren koonsa vuoksi ne saattavat syödä muita kaloja, joten sijoittamista esimerkiksi pienten tetrojen joukkoon tulisi välttää. Viihtyy parhaiten pienessä ryhmässä, josta ne muodostavat seurustelevia pareja.

Ulkonäkö

Lehtikalat kasvavat pituudeltaan noin 15 cm:n mittaisiksi ja ne ovat korkeudeltaan noin 20 cm. Tätä suuremmat yksilöt eivät kuitenkaan ole järin poikkeuksellisia, ja kalat saattavat olla jopa 40 cm korkeita.

Lehtikaloja on saatavissa useissa eri väreissä. Useimmiten kalat ovat väritykseltään hopeisia tai mustia.

Sukupuolia voi olla ulkonäön puolesta vaikeaa erottaa toisistaan. Parhaiten erottaminen onnistuu käyttäytymisen perusteella, sillä koiraat ovat naaraita aggressiivisempia.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 24-29 °C. Sopiva veden pH-arvo on 6-7. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan noin 14 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 100 cm, korkeudeltaan vähintään 50 cm ja tilavuudeltaan vähintään 200 litraa. Suurempi akvaario on kuitenkin suositeltavaa. Vihtyy akvaariossa, jossa on suhteellisen runsaasti suurilehtisiä kasveja. Akvaariossa tulisi myös olla hieman varjoisampia paikkoja, johon kalat voivat vetäytyä suojaan.

Lehtikaloja voidaan ruokkia tavalisilla hiutaleruoilla sekä pelleteillä. Niille kannattaa myös tarjota eläviä ja pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lehtikalat lisääntyvät melko helposti, kunhan ne ovat saaneet muodostettua sopivan parin. Ne saattavat syödä omia poikasiaan, joten vanhempia tulisi ravita hyvin myös kutemisen jälkeen.

Lehtikala (Pterophyllum scalare)

Updated on 2018-05-22T14:16:38+00:00, by attetude.