Kuva: bit.ly/Y1efXn
Kuva: bit.ly/Y1efXn

Kuusiraitamalawinahven (Pseudotropheus demasoni) on Malawinjärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji. Luonnossa kuusiraitamalawinahvenia elää ainoastaan Njessa- eli Malawijärvellä.

Kuusiraitamalawinahven on pienikokoinen mutta aggressiivinen kirjoahven. Sopii heikohkosti seura-akvaarioon, mutta on mahdollista pitää muiden kalojen kanssa, jotka osaavat pitää puoliaan.

Lajia on mahdollista pitää akvaariossa kahdella eri tapaa. Toinen vaihtoehto on asettaa sinne yksi koiras ja useita naaraita, jolloin koiras muodostaa vahvan reviirin jota se puolustaa. Toinen vaihtoehto on asettaa kaloja suurempi ryhmä, jossa on useita koiraita – tässä ryhmässä, erityisesti pienehkössä akvaariossa, ei pääse syntymään johtavaa koirasta joka dominoisi muita.

Ulkonäkö

Kuusiraitamalawinahvenet kasvavat noin 6-7 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat yleensä naaraita hieman suurempia.

Perusväriltään kuusiraitamalawinahven on tummansininen. Sen kehossa kulkee kuusi pystysuuntaista vaaleampaa raitaa.

Sukupuolia on ulkonäkönsä puolesta vaikea erottaa toisistaan, joten erottelu onnistuu parhaiten seuraamalla kalojen käytöstä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-27 ºC. Sopiva pH-arvo on noin 7,7-8,7. Parhaiten kuusiraitamalawinahven viihtyy vedessä, joka on pH-arvoltaan noin 8. Veden tulisi olla kovuudeltaan noin 10-22 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm ja tilavuudeltaan vähintään 200 litraa. Kuusiraitamalawinahven viihtyy akvaariossa, jossa on runsaasti kivikkoa, jotka puolestaan muodostavat luolia. Hiekka on paras valinta pohjamateriaaliksi.

Syö lähes mitä tahansa sille syötetään, mutta ravinnon tulisi pääosin koostua kasvipohjaisesta ruoasta, kuten kasvihiutaleista. Voidaan ajoittain ruokkia myös elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Punaista lihaa tulisi välttää, sillä tätä kala ei pysty käsittelemään oikein.

Lisääntyminen

Lisääntyminen on mahdollista ja onnistuu parhaiten lajiakvaariossa. Koiras houkuttelee naaraan reviirilleen. Naaras kutee ja koiras hedelmöittää mädin. Naaras kerää hedelmöittyneet munat suuhunsa, ja vapauttaa ne uimavalmiina noin kolmen viikon kuluttua.

Kuusiraitamalawinahven (Pseudotropheus demasoni)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.