Kuva: bit.ly/11TXdI0
Kuva: bit.ly/11TXdI0

Kultamalawinahven (Melanochromis auratus) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji, jota pidetään myös akvaariossa. Luonnossa kultamalawinahvenia elää ainoastaan Afrikan Malawijärvessä.

Kultamalawinahven on yksi aggressiivisimmista kirjoahvenista. Koiraat muodostavat reviireitä, joita ne suojelevat voimalla. Yhdessä akvaariossa voidaan pitää vain yhtä koirasta, ellei akvaario ole erityisen suuri. Yhtä koirasta kohden tulisi pitää ainakin kahta naarasta, jotta yksittäiseen naaraaseen kohdistuva häirintä ei tulisi liian suureksi.

Ulkonäkö

Kultamalawinahvenkoiraat voivat kasvaa noin 11 cm:n mittaisiksi. Naaraat jäävät puolestaan tätä hieman pienemmiksi.

Sukupuolet poikkeavat väritykseltään toisistaan paljon. Koiras on väriltään tumma, ja sillä on hopeansiniset evät sekä kylkijuova. Naaras on puolestaan väriltään kultainen, ja sen poikkiraita on väriltään tumma.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 7,5-8,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 10-22 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen ja minimitilavuudeltaan 200 litraa. Viihtyvät parhaiten akvaariossa, jossa on runsaasti kiviä ja niiden luomia suojaisia paikkoja tai luolia. Pohan tulisi mielellään olla hiekkaa.

Kultamalawinahven syö pääosin kasvisruokaa, joten spirulina-hiutaleet ovat hyvä vaihtoehto sen normaaliin ruokkimiseen. Ajoittain niille voi halutessaan antaa myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääminen akvaariossa on mahdollista, mutta ei välttämättä kovin helppoa. Koiras houkuttelee naaraan kutemaan, jonka jälkeen naaras poimii mätimunat suuhunsa. Se vapauttaa uimavalmiit poikaset muutaman viikon hautomisen jälkeen.

Kultamalawinahven (Melanochromis auratus)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.