Kuva: bit.ly/11A6nt0
Kuva: bit.ly/11A6nt0

Keltamalawinahven (Pseudotropheus lombardoi) on Malawijärven kirjoahveniin kuuluva kalalaji, joka on saanut kohtuullisen paljon suosiota myös akvaariokalana. Luonnossa keltamalawinahvenia esiintyy vain Njassa- eli Malawijärvessä.

Keltamalawinahven on aggressiivinen kalalaji, jonka koiraat puolustavat reviiriään säälimättä. Rauhalliset kalat joutuvat helposti sen uhriksi, joten sopii parhaiten yhteen sellaisten kalojen kanssa, jotka osaavat hieman puolustaakin itseään. Yhdessä akvaariossa tulisi pitää ainoastaan yhtä koirasta ja useampia naaraita.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 15 cm:n mittaiseksi, naaraat jäävät tätä keskimäärin noin sentin lyhyemmiksi.

Koiraat ovat väriltään keltaisia, naaraat puolestaan sinisiä tummemmilla raidoilla varustettuna. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi dominoivat naaraat muuttuvat väritykseltään koirasta muistuttavaksi, ja alistuvat koiraat puolestaan väritykseltään naaraan tyylisiksi.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila on noin 24-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla noin 7,7-8,7. Mieluiten keltamalawinahven on vedessä, joka on pH-arvoltaan noin 8. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 10-22 °dH.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 120 cm ja tilavuudeltaan noin 200 litraa, mutta suurempi tilavuus on suositeltavaa. Akvaariossa tulisi olla paljon kivikkoa, jotka muodostavat luolia.

Hyväksyy lähes kaiken sille tarjotun ruoan, mutta sitä tulisi ruokkia pääasiallisesti kasvipitoisella ruoalla, kuten vaikkapa kasvihiutaleilla. Myös pakastettuja tai eläviä ravintoeläimiä voi tarjota. Punaista lihaa se ei kestä, joten sitä kalalle ei saisi syöttää.

Lisääntyminen

Mahdollista, mutta ei helppoa. Suositeltavaa ainoastaan lajiakvaariossa. Koiras houkuttelee naaraan reviirilleen. Naaras kutee mätimunat, jotka koiras hedelmöittää. Tämän jälkeen naaras kerää munat suuhunsa, ja vapauttaa uimavalmiit poikaset noin kolmen viikon kuluttua.

Keltamalawinahven (Pseudotropheus lombardoi)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.