Kuva: bit.ly/12eJVXJ
Kuva: bit.ly/12eJVXJ

Keltakotiloahven (Lamprologus ocellatus) on afrikkalainen kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Lajia esiintyy ainoastaan Tanganjikajärvellä Keski-Afrikassa.

Keltakotiloahvenet ovat periaatteessa suhteellisen rauhallisia kaloja, mutta naaraat puolustavat kotiloitaan aggressiivisesti. Se voidaan asettaa seura-akvaarioon, kunhan muut lajit ovat sellaisia, että ne eivät häiritse sen koteloihin perustuvaa lisääntymiskäyttäytymistä. Akvaariossa tulisi pitää useita yksilöitä, joista enemmistön tulisi olla naaraita.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 5-6 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 3-4 cm:n mittaisiksi.

Selän yläosa kalalla on keltainen, ja alaosa välkehtii vaaleammin eri väreissä. Koiraan selkä- ja peräevässä on kultainen reunus, kun taas naaraalla tämä reunus on vaalea. Kalasta on saatavilla useita erilaisia värimuunnoksia.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 23-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on 7,5-9. Kovuudeltaan veden tulisi olla 10-20 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 50 cm:n mittainen, mutta suuremmat ryhmät vaativat luonnollisesti enemmän tilaa. Akvaarion pohjan tulisi mieluiten olla hiekkaa, ja sinne tulisi asettaa runsaasti tyhjiä kotelonkuoria.

Keltakotiloahvenia tulisi ruokkia pääosin elävillä ja pakastetuilla ravintoeläimillä, mutta haluttaessa esimerkiksi hiutaleruokia voidaan käyttää ruokavalion lisänä.

Lisääntyminen

Naaras etsii sopivan kotelon, jonka se hautaa hiekkaan niin, että vain sen suuaukko näkyy. Se houkuttelee koiraita paikalle, ja sopivan koiraan kiinnostuttua laskee mätinsä koteloon. Koiras hedelmöittää mädin, jonka jälkeen koiraan osuus poikasten hoidossa on valmis. Naaras alkaa nyt suojelemaan mätimuniaan tunkeilijoilta.

Keltakotiloahven (Lamprologus ocellatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.