Kuva: bit.ly/16ZQsaM
Kuva: bit.ly/16ZQsaM

Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnosa keltakääpiöahvenia elää Argentiinasa, Paraguayssa ja Brasiliassa.

Keltakääpiöahven on hyvä valinta seura-akvaarioon. Niitä tulisi pitää akvaariossa pareittain tai pienessä ryhmässä, niin että yhdessä akvaariossa on vain yksi koiras. Sopii hyvin muiden pienien ja melko rauhallisten kalojen kanssa yhteen.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 6,5 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan noin 5 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita värikkäämpiä ja suurieväisempiä.

Keltakääpiöahvenet ovat perusväritykseltään keltaharmaita. Kyljessä on havaittavissa usein tummahko raita. Keltakääpiäöahvenista on saatavilla eräitä värimuunnoksia, mm. sinertävä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 20-26 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 5,5-8. Sopiva pH-arvo riippuu paljon kyseisen yksilön kannasta ja tottumuksista. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan 18 °dH.

Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n mittainen. Keltakääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja akvaarion sisutuksen suhteen, kunhan siellä vain on edes jonkin verran kasveja ja esineitä suojautumiseen. Valaistuksen tulisi mieluiten olla melko himmeä.

Keltakääpiöahvenia voidaan ruokkia elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Akvaariossa ollessaan yksilöt tottuvat myös useimmiten valmisruokiin. Hiutaleiden sijaan ne suosivat ennemmin pellettejä, mutta hiutaleidenkaan syöminen ei ole mitenkään tavatonta.

Lisääntyminen

Naaras laskee kudun kasvuston sekaan, jonka jälkeen se jää vartioimaan poikasia. Pienessä akvaariossa koiras tulee tarvittaessa siirtää pois akvaariosta, sillä naaras on melko aggressiivinen suojelemaan poikasia.

Keltakääpiöahven (Apistogramma borellii)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.