Kuva: bit.ly/108V3s1
Kuva: bit.ly/108V3s1

Kääpiöakara (Nannacara anomala) on kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa kääpiöakaria elää Guyanassa ja Surinamissa. Suurin osa akvaariokäyttöön myytävistä yksilöistä on kasvatettu viljelylaitoksilla Aasiassa ja Itä-Euroopassa.

Kääpiöakara sopii hyvin seura-akvaarioon muiden pienikokoisten ja rauhallisten kalojen kanssa. Yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa yksi koiras ja yksi tai useampia naaraita. Kääpiöakarat lisääntyvät helposti, mikä saattaa johtaa seura-akvaariossa naaraiden aggressiiviseen käytökseen niiden suojellessa poikasiaan.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 7,5 cm:n mittaisiksi, naaraat jäävät puolestaan noin 4 cm:n kokoisiksi.

Koiraat ovat väritykseltään sinertäviä tai punertavia, naaraat puolestaan kellertäviä. Naarailla on havaittavissa tummempi raita niiden kehossa. Kutuaikaan naaraat muodostavat itselleen ruutukuvion.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 22-25 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 6-7, joskin kääpiöakara kestää myös hieman tätä emäksisempääkin vettä. Kääpiöakara viihtyy parhaiten pehmeässä vedessä, noin 3-10 °dH. Se kestää usein myös tätä kovempaakin vettä.

Kääpiöakarat viihtyvät parhaiten runsaskasvisessa akvaariossa, jossa on runsaasti paikkoja suojautua. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n mittainen.

Kääpiöakaraa voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla tai pelleiteillä. Näiden lisäksi sille tulisi tarjota jonkin verran kasvipitoista ruokaa sekä eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Kääpiöakara on melko helppo kala viljellä, ja tätä voi tapahtua helposti tavallisessa seura-akvaariossakin. Naaraat kuitenkin suojelevat poikasiaan aggressiivisesti, joten on parasta, että kääpiöakaraa lisätään vain erillisessä laji- tai kutuakvaariossa. Lisääntyminen tapahtuu, kun vesiolosuhteet ovat edellisessä kappaleessa kuvatun kaltaiset.

Kääpiöakara (Nannacara anomala)

Updated on 2018-05-22T14:16:37+00:00, by attetude.