Kuva: bit.ly/YNULF2
Kuva: bit.ly/YNULF2

Juovakääpiöahven (Apistogramma trifasciata) on pienikokoinen kirjoahven. Luonnossa juovakääpiöahvenia esiintyy melko laajalla alueella Etelä-Amerikassa, mm. Paraguayssa, Brasiliassa ja Argentiinassa.

Juovakääpiöahvenet sopivat hyvin akvaarioon pienten ja rauhallisten kalojen kanssa. Koiraat muodostavat reviireitä, joten yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa yksi koiras ja kaksi naarasta reviirikiistojen välttämiseksi.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 5,5 cm:n mittaisiksi. Naaraat jäävät puolestaan pienemmiksi, noin 4 cm:n mittaisiksi. Koirailla on naaraita suuremmat evät ja ne ovat värikkäämpiä.

Normaalilta väritykseltään juovakääpiöahvenet ovat vaaleanharmaita. Ruumista halkoo selkeä musta viiva. Koiraassa on havaittavissa sinistä sävyä, kutuvalmis naaras puolestaan on kellertävämpi.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 20-25 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 5-7, mieluiten noin 6,5. Veden tulisi olla mieluiten melko pehmeää.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 60 cm:n mittainen. Juovakääpiöahvenet eivät ole kovin tarkkoja akvaarion sisustuksesta, kunhan siellä on riittävästi peruskasvustoa suojautumista varten. Valaistuksen tulisi mieluiten olla melko himmeä. Kuivat lehdet veden pinnalla luovat akvaarioon luontaista tuntua.

Juovakääpiöahvenia voidaan ruokkia elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Suurin osa yksilöistä ja kannoista oppii akvaariossa syömään myös valmisruokia, joista se mieluiten suosii pellettejä hiutaleiden sijaan.

Lisääntyminen

Juovakääpiöahvenet kutevat kasvillisuuden sekaan. Koiraat muodostavat reviireitä, joita ne puolustavat muita uroita vastaan. Kutemisen jälkeen naaras jää vahtimaan kutua koiraan puolestaan puolustaessaan suurempaa reviiriään. Poikaset kuorituvat muutaman vuorokauden kuluttua, ja lähtevät uimaan edelleen muutaman vuorokauden kuluttua kuoriutumisesta.

Juovakääpiöahven (Apistogramma trifasciata)

Updated on 2018-05-22T14:16:36+00:00, by attetude.