Kuva: bit.ly/13rJYPU
Kuva: bit.ly/13rJYPU

Helmikirjoahven (Rocio octofasciatum) on suurikokoinen kirjoahventen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa helmikirjoahvenia elää Keski-Amerikassa, mm. Meksikossa, Costa Ricassa ja Guatemalassa.

Helmikirjoahven sopii melko huonosti seura-akvaarioon, mutta mahdotonta tämä ei ole, jos akvaario on vain tarpeeksi suuri. Akvaarion täytyy joka tapauksessa olla melko kookas, sillä helmikirjoahvenet kasvavat myös kookkaiksi.

Kala tunnetaan erityisesti englanninkielisissä maissa nimellä Jack Dempsey.

Ulkonäkö

Helmikirjoahvenet kasvavat kookkaiksi, noin 20-25 cm:n mittaisiksi.

Väritykseltään kalat ovat punertavanharmaita. Pohjavärin päällä on kimaltelevia täpliä, jotka voivat olla väritykseltään esimerkiksi sinertäviä, kellertäviä tai vihertäviä. Naarailla pisteitä on hieman vähemmän kuin koirailla. Koiraiden selkä- ja peräevässä on punaiset reunat.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi lämpötilaltaan olla noin 22-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-7,5. Parhaiten helmikirjoahven viihtyy neutraalissa vedessä. Kovuudeltaan veden tulisi olla noin 8-18 ºdH.

Suurena kalana helmikirjoahven vaatii itselleen todella kookkaan akvaarion. Alle 200 litran akvaarioon ei missään nimessä kannata edes harkita helmikirjoahvenia, ja tästäkin vielä paljon suurempi akvaario on suositeltavaa.

Akvaariossa tulisi olla paljon suojaisia paikkoja ja melko himmeä valaistus. Helmikirjoahvenet ovat ongelmallisia akvaariossa sen vuoksi, että ne luultavasti syövät siellä olevat kasvit.

Helmikirjoahvenia kannattaa ruokkia kirjoahvenille tehdyllä ruokaseoksella, mieluiten pellettimuodossa. Lisäksi niille kannattaa syöttää ajoittain eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Helmikirjoahven on suhteellisen helppo kala lisääntymään, kunhan vain olosuhteet ovat niille miellyttävät. Vanhemmat puolustavat jälkikasvuaan melko aggressiivisestikin kutemisen jälkeen.

Helmikirjoahven (Rocio octofasciatum)

Updated on 2018-05-22T14:16:36+00:00, by attetude.