Kuva: bit.ly/Y3fVQ4
Kuva: bit.ly/Y3fVQ4

Helmiäistonkija (Geophagus brasiliensis) on kirjoahventen heimoon ja tonkijoiden alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa helmiäistonkijoita elää Brasilian ja Uruguayn joissa.

Kalat sopivat suhteellisen hyvin seura-akvaarioon. Kutuaikaan koiraat ovat reviiritietoisia ja aggressiivisia, mikä tulee ottaa huomioon kaloja valittaessa. Ei sovi yhteen pienten kalojen kanssa, sillä helmiäistonkija kasvaa melko suureksi, ja pienet kalat joutuvat vain sen ravinnoksi.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat 20-30 cm:n mittaisiksi, naaraat puolestaan 15-20 cm:n mittaisiksi. Aikuiset kalat on helppo erottaa toisistaan koonsa puolesta, minkä lisäksi monille koiraille kasvaa kyhmy otsaan.

Väritykseltään helmiäistonkija on melko harmaa, lievellä sinertävällä tai vihertävällä sävyllä varustettuna. Kehossa on pieniä vaaleampia kohtia, jotka luovat helmiäismaisen vaikutelman.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 19-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-8. Veden tulisi olla pehmeää. Veden laatua tulisi tarkkailla jatkuvasti ja suodutuksen tulisi olla tehokasta.

Koska kyseessä on melko kookas kala, tulisi akvaarion olla pituudeltaan vähintään 160 cm:n mittainen. Pohjan tulisi olla mieluiten hiekkaa. Sisustuksen suhteen kala ei ole kovin tarkka, kunhan edes jonkin verran suojaisia paikkoja löytyy. Akvaarioon kannattaa lisätä myös tasaisia kiviä, jos kalojen halutaan kutevan.

Akvaariossa helmiäistonkijalle voidaan syöttää ruokia, jotka vajoavat pohjaan. Tavallisten hiutaleiden lisäksi voidaan antaa esimerkiksi eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Pitäisi olla suhteellisen helppo viljellä. Naaras kutee suojaisaan paikkaan. Molemmat vanhemmat huolehtivat jälkikasvustaan ainakin jonkin aikaa.

Helmiäistonkija (Geophagus brasiliensis)

Updated on 2018-05-22T14:16:36+00:00, by attetude.